Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmje a képzelet és valóság között hullámzó absztrakt thriller, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. A Kecskemétfilm és a Focusfox gyártásában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András. A világpremierjét az animációs filmszakma legnevesebb eseményén, az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tartották meg. Nemrég interjút is készítettünk a rendezővel.

A KGB Stúdióban készült Remake tavaly a KAFF-on elnyerte a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért járó díjat és a szintén neves brazil Anima Mundi animációs filmfesztiválon volt a világpremierje.  A gyurmát idéző számítógépes animációs technikával készült rövidfilm egy emberöltőt kísér végig pár percbe és csupán egy snittbe sűrítve – írták, hozzátéve, hogy a főszereplő életvonala teljes ívet zár be, a születéstől az öregkorig, halálig és talán még tovább. Az egyszereplős filmben valójában több szereplőt láthatnak a nézők, a főhős időben eltolt, idősebb és fiatalabb másolatait, akik életszakaszuk más-más pontjáról szemlélik az eseményeket.

Remake

A hirosimai fesztivál Best of the World programjában szerepel M. Tóth Géza  rövidfilmje, a MATCHES, amely 2019-ben elnyerte a 32. Foyle Film Festival legjobb nemzetközi animációs filmjének járó Light in Motion díjat. A rangos nemzetközi elismerés egyben Oscar-díj kvalifikációt is jelent a 2007-ben a MAESTRO című filmjéért Oscar-díjra jelölt filmrendező legújabb filmjének. Ez azt jelenti, hogy az alkotást automatikusan lehet nominálni a jövő évi Oscar-díjra. A 11 perces gyufa animációban egy kisfiú színes gyufaszálakkal játszik. Miközben mesél az álmairól, félelmeiről és vágyairól, a gyufaszálak megelevenednek. A film a 7 éves L. S.- sel rögzített interjú alapján készült.

A MATCHES című rövidfilm már több elismerést tudhat magáénak, többek között elnyerte a cacaki ANIMANIMA fesztivál Londoni Nemzetközi Animációs Fesztivál közönségdíját, az Ottawa Nemzetközi Animációs Fesztivál, a krakkói Etiuda&Anima Nemzetközi Filmfesztivál és a Best Shorts különdíját, a New York City Short Film Festival, a Moscow Shorts, valamint a 31. Fano Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációs filmjének járó díját, valamint a komlói Hét Domb Fesztivál fődíját.

A 18. Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivált augusztus 20. és 24. között tartják, a koronavírus-járvány miatt az idén közönség nélkül.

borítókép: MATCHES