A 2018-as Szarajevói Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjába összesen tizenhat nemzetközi alkotás jutott be, ebből három is hazánkból érkezik a fesztiválra. Éppen a napokban debütált Karlovy Vary-ban Csuja László első nagyjátékfilmje, a Virágvölgy (kritikánkat a rendhagyó road movie-ról lásd itt), a filmrendező a bosnyák fővárosban pedig ismét világpremierrel fog jelentkezni: a Kilenc hónap háború című dokumentumfilm főhőse Zsolt, egy 23 éves kárpátaljai magyar férfi, aki hosszú hónapokon keresztül harcolt az orosz-ukrán konfliktusban. Jani egy kicsiny, magyar lakta település bikája, ennek ellenére amikor behívót kap az Ukrán Hadseregtől, mindenki legnagyobb megdöbbenésére úgy dönt, hogy nem szökik meg az idegen nemzetek által vívott háború elől.

Csuja László: Kilenc hónap háború (fotó: Magyar Média Mecenatúra)

Elsőként vetítik majd a régióban Zurbó Dorottya (A monostor gyermekei) az Éclipse Film gyártásában és az Inkubátor program támogatásával készült rendezését, a Könnyű Leckéket, amely egy 17 éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja hogyan szakít egy szomáliai lány, a felnőtté válás küszöbén tulajdonképpen mindennel, amiben otthon felnőtt, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt, azért, hogy új életet kezdhessen Európában.

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék (fotó: Éclipse Film)

A kategóriában versenyzik Bogdán Árpád (Genezis) Gettó Balboa című filmje is, amely egy nyolcadik kerületi ökölvívót, Misit követi nyomon, aki bűnözői múltját hátrahagyva a környékbeli roma fiataloknak tart bokszedzéseket. Az egyik tanítványa, Zoli már világbajnoki címre is esélyes, és ezáltal megmutatja, hogy létezik tisztességes kiút a gettóból. A film már az utómunka fázisában kivívta a nemzetközi szakma figyelmét, amikor tavaly egy fejlesztő workshopon elnyerte az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), a világ legrangosabb dokumentumfilm-fesztiváljának különdíját. 

Bogdán Árpád: Gettó Balboa (fotó: imdb.com)

Szilágyi Zsófia Cannes-ban debütált Egy nap című filmje a nagyjátékfilmek között, a versenyen kívüli Focus szekcióban pedig a Jupiter holdja (r.: Mundruczó Kornél) és a Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó) is vetítésre került. A fesztivál rövidfilmes versenyprogramjában Láng Orsolya Szezon után című animációs kisfilmjével vesz részt, amit a hazai közönség elsőként az idei Kiskakas alkalmával láthatott. A diákfilmek versenyén két magyar alkotással találkozhatunk a mezőnyben, Kis Hajni Last Call és Kovács István Ostrom című vizsgafilmjeivel.

Borítókép: Kilenc hónap háború / Könnyű leckék / Gettó Balboa
Forrás: Sarajevo Film Festival