Baranyai László operatőr 1982-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd Ausztráliába disszidált, ahol első magyarként az Ausztrál Operatőr Társaság kiemelt tagjává választották. Pályafutása során többek között a Másik ember (1988), Noise (2007) és a Downriver (2015) című alkotásokban nyújtott kimagasló operatőri teljesítményt.

Kurucz Sándor Balázs Béla-díjas operatőr a Felvidéken született, 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán film- és televízió operatőr szakon. 1976 és 1990 között a Mafilm operatőre volt. Olyan játékfilmekben dolgozott, mint a Sínjárók (2006), az Eszterlánc (1985) vagy Sára Sándor Tüske a köröm alatt (1987) című filmje. Ezek mellett több mint 100 TV- és játékfilm vizuális világa kötődik a nevéhez.

Lakatos Iván Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr és producer 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán operatőr szakon, ahol Illés György, Keleti Márton, Máriássy Félix és Makk Károly tanították, majd 1967-ig a Főiskola tanársegéde volt. Pályafutása során 8 játékfilm, számtalan rövidfilm, több mint 100, főleg történelmi, művészettörténeti film operatőre volt. Olyan filmeket fényképzett mint A szép akasztott (2001), az Inas a szalonban (2005) vagy A Casus-belli ember (2005).

Idén ketten részesülnek Bojkovszky Béla Díjban, amely a kiemelkedő teljesítményt nyújtó fővilágosítókat ismeri el. Az egyik díjazott, Marafkó Bálint nagyjátékfilmekben (Valami Amerika, Oda az igazság!, Bakkerman, Hasutasok, Aranybulla), valamint a televíziós műsorokban (Barátok közt, Megasztár, Sztárbox) bizonyította szakmai rátermettségét, de számos koncert, színházi előadás, valamint rendezvény fűződik a nevéhez - írják a közelményben.

 

Bojkovszky-díjjal jutalmazzák még Paluch Krisztiánt, aki a hazai játékfilmek (Liza, a rókatündér, Kincsem, Bibliotheque Pascal) mellett nemzetközi produkciókban is dolgozott: a Dűne első és második részében, Gemini Man, Mentőexpedíció, vagy éppen a Szárnyas fejvadász 2049 című filmekben.

Idén először kapnak HSC Stábiskola Emlékgyűrűket azok a HSC Stábiskolát elvégző szakembereknek, akik azóta magas színvonalú munkájukkal járulnak hozzá a magyar és a nemzetközi filmgyártáshoz. Öt szakember veheti át gyűrűket: Gottmann István focus puller; Osváth Gábor producer; Pálffy Gergely, a Ludwig Camera Budapest ügyvezető igazgatója; Pintér Bence, a Sparks Kft., lámpa/grip részleg vezetője, valamint Üveges Zoltán focus puller.

Az idei versenyen öt kategóriában - játékfilm, TV-film, dokumentumfilm (természetfilm, ismeretterjesztőfilm, portréfilm), kisjátékfilm, diákfilm - választják ki a legjobb operatőröket. A Diákfilm kategória versenyzői megnyerhetik a Sparks Kft. - Panavision filmes kameracsomag különdíját.

A novemberi rendezvény megemlékezik az idén húszéves Aranyszem Operatőr Fesztiválról, amelyet 2018-ban neveztek át a két világhírű magyar operatőrök emléke előtt tisztelegve. Az évforduló alkalmából hosszú idő után újra kiosztják az Aranyszem fődíjat az év legjobb operatőrének - áll a közleményben.

forrás: MTI