Kovács László-Zsigmond Vilmos Életműdíjban részesül Balog Gábor Balázs Béla-díjas operatőr, aki többek között a Szökés (1996), a Jadviga párnája (2000) valamint a Történetek az elveszett birodalomból (2004) című alkotásokban nyújtott kimagasló operatőri teljesítményt.

Életműdíjjal jutalmazzák a Balázs Béla- és Csokonai Vitéz Mihály-díjas, Buglya Sándor érdemes művészt, többek között a Sváb passió (1990), a Bánya utca (2005) vagy éppen a Zsákfalu, amíg a temető eléri a postát (2007) című dokumentumfilmek rendező-operatőrét. Az alkotás mellett a szakember vezette a Dunatáj Alapítványt, amely az egyik legsikeresebb műhely volt a kilencvenes évek magyar filmgyártásában.

Szintén életműdíjban részesül Lugossy István Balázs Béla-díjas operatőr-rendező, aki olyan filmek fényképezéséért felelt, mint például az Amerikai anzix (1975) vagy éppen az Októberi vasárnap (1979). Pályafutása során rendező és operatőrként olyan dokumentumfilmeken is dolgozott, mint például a Széna tér 56. (1993) és a Szabad a gazda (2005).

Buglya Sándor / Fotó: MMA

Idén a Bojkovszky Béla Díjat Büti Zsolt fővilágosító kapja, aki nemcsak hazai, hanem olyan külföldi produkciókban is magas színvonalon űzte mesterségét, mint Az utolsó királyság (The Last Kingdom), Az elmeorvos (The Alienist), A kém (Spy) és Herkules (Hercules).

A szervezők az idei versenyre tizenkét kategóriában – játékfilm, TV-film, dokumentumfilm, természetfilm, ismeretterjesztőfilm, portréfilm, kisjátékfilm, diákfilm (diák vizsgafilmek), zenés klip, promóciós videók, reklámfilmek, valamint 3D látványtervezők és kivitelezők kategóriákban – április 6-ig várják a jelentkezéseket itt.

A Diákfilm kategória versenyzőinek idén is lehetősége lesz elnyerni Magyarország legértékesebb diákfilm díját, a Sparks Kft.-Panavision filmes kameracsomag különdíját, amit 2005-ben maga Zsigmond Vilmos és Romwalter Béla ’Richy’ alapított.

Forrás: A szervezők közleménye / Címlapkép: Kovács László és Zsigmond Vilmos