A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeire rengetegen voltak kíváncsiak - derült ki a fesztivál közleményéből.  A BIDF-et január 27. és február 2. között a Cinema City Aréna moziban rendezték meg. A fesztiválon összesen 59 alkotást vetítettek, a versenykategóriákban 32 egészestés külföldi filmet és 9 rövidfilmet. A magyar alkotások az idén külön szekcióban szerepeltek. A magyar filmek versenyében hat alkotás kapott helyet.

A filmes világ, a művészeti élet és a sajtó elismert szereplőiből álló magyar és nemzetközi zsűri, valamint a diák- és a nyugdíjas zsűri hat kategóriában szavazott a legjobb filmekre és döntött a díjakról. A Harc a szabadságodért kategóriában a fődíjat Waad al-Kateab és Edward Watts Kislányomnak, Samának című filmje, a különdíjat Hassan Fazili Éjszakai vándorok című alkotása kapta.

Kislányomnak, Samának

Harc az identitásodért szekcióban a fődíjas Janus Metz és Sine Plambech Szív a szívvel című alkotása, a különdíjas pedig Beryl Magoko Újra nő című műve lett. A Harc a gyermekedért kategória fődíját Ellen Fiske és Ellinor Hallin Elveszett "csókák" című filmje, különdíját Luke Lorentzen Család az éjszakában című alkotása nyerte el. A Harc az álmaidért szekció fődíját Alessandro Cassigoli és Casey Kauffman Pillangó című műve, a különdíjat Petter Sommer és Jo Vemund Svendsen Belépés csak férfiaknak című filmje kapta. A fiatal filmesek rövidfilm versenyén Emilia Sniegoska 19.91. című alkotása kapta a fődíjat.

A Magyar versenyben a fődíjat Kis Anna Csak családról ne című filmje nyerte, a különdíjat pedig Ugron Réka Fiam, Julian című alkotásának ítélték. A fesztivál közönségdíját Alex Holmes Szűzkéz című filmje nyerte el. A nemzetközi diákzsűri díját Ellen Fiske és Ellinor Hallin Elveszett "csókák" című filmje kapta. A nyugdíjas zsűri Petter Sommer és Jo Vemund Svendsen Belépés csak férfiaknak című filmjét díjazta. Az életműdíjat Szalai Györgyi és Dárday István filmrendezők kapták.

"A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A 2020-as BIDF versenyfilmjei ismét egyediek, átütőek voltak, művészi megfogalmazásban tabukat döntögettek" - olvasható a szervezők közleményében.

címlapi kép: Szív a szívvel
forrás: MTI