Április 17. és 21. között a Pozsonyi Színművészeti Egyetem Film és TV kara a filmfényképezés titkaiban való elmerülés, a nemzetközi kapcsolatépítés és a kikapcsolódás színterévé válik a fiatal filmesek számára. A helyszínről mi is beszámolóval jelentkezünk a jövő hónapban!

Aki megvalósítja Chrisopther Nolan vízióit

Eggert Ketilsson (Kép forrása: mbl.is)

Eggert Ketilsson, produkciós designer, art director és speciális effektus szakember számára áttörést hozott, hogy a hollywoodi stúdiók felfedezték hazája, Izland természeti szépségét. Előbb a Lara Croft: Tomb Raider első részén (2001), pár évvel később pedig a Batman: Kezdődik (2005) szuperhősfilmen dolgozott, ez után lett Chrisopther Nolan rendező állandó csapatának tagja. Ketilsson a Csillagok közt (2017) távoli bolygókon játszódó jelenetein folytatta a munkát, majd legutóbb a rendező Oscarra jelölt második világháborús filmjének, a Dunkirknek (2017) volt art directora. Az évek alatt számos más hollywoodi sci-fi és fantasy film munkálataiban is részt vett a speciális effektusok felügyelőjeként, ilyen a Prometheus (2011) és a Transformers: Az utolsó lovag (2017) is, továbbá dolgozott a Star Wars: Az ébredő erő (2015) és a Zsivány Egyes (2016) Izlandon forgatott jelenetein is.

Szavakból képeket varázsolni

Slawomir Idziak operatőr és Daniel Radcliffe a Harry Potter és a Főnix Rendje forgatásán (Kép forrása: WDR)

A lengyel születésű Slawomir Idziak számos amerikai és európai sikerfilm operatőre. A Sólyom végveszélyben (2001) fényképezéséért a Brit Filmakadémia BAFTA-díjra, az Amerikai Filmakadémia pedig Oscar-díjra jelöltje, emellett a Gattaca (1997), a Túszharc (2000) és az Arthur Király (2004) is gazdagította a szakmai tapasztalatait. 2007-ben vezető operatőre volt a Harry Potter széria ötödik fejezetének, mégis a lengyel Krzystof Zanussi and Krzystof Kieślowski rendezőkkel való közös munkáiról ismert legjobban: ide tartozik a Három szín: Kék (1993), Kieszlowski trilógiájának leghíresebb darabja, amit a Forumon le is vetítenek Slawomir Idziak részvételével.

A vágás mestere

Mick Audsley (Kép forrása: Avidblogs)

A brit Mick Audsley a vágószobában hozza létre a csodát. A Visegrad Film Forum idei programjában Terry Gilliam Tizenkét majom (1995) című filmje is szerepel, a vetítésen pedig a film vágója is jelen lesz. Audsley olyan más alkotásokkal is bizonyította vágói tehetségét, mint az Interjú a Vámpírral (1994) és a Harry Potter és a Tűz Serlege (2005). Stephen Frears rendezővel való szoros és a hosszan tartó együttműködése több díjat is eredményezett, 1988-ban a Legjobb vágásért jelölték BAFTA-díjra a Veszedelmes viszonyokkal, az 1993-as The Snapper pedig megkapta a BAFTA TV-díját. Audsley Hollywoodban is aktív, dolgozott a Perzsia Hercege: Az idő homokja (2010) és a Gyilkosság az Orient Expresszen (2017) című sikerfilmeken is.

Forrás: VFF