Először a szeptember 17-én induló 7. Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatják a nézők az idén teljeskörűen restaurált animációs alkotásokat, így a közönség minden eddiginél jobb minőségben találkozhat Macskássy Gyula és Várnai György, Kovásznai György, Nepp József, Jankovics Marcell vagy Dargay Attila rajzfilmjeivel, illetve Foky Ottó és Imre István bábanimációival. Régi mozis hagyományt felelevenítve az animációs rövidfilmek eredeti szerepüknek megfelelően, kísérőfilmként gazdagítják a műsort: szinte minden egész estés film előtt témájában, stílusában hozzáillő animációs rövideket láthat a közönség, köztük a Gusztáv kultikus részeit, valamint az első gyerekeknek szánt rajzfilmszéria, a Peti című sorozat epizódjait.

Gusztáv

A Film Maraton a külföldön is alkotó magyar animációs tehetségek, köztük John Halas, Jean Image, George Pal, Maros Zoltán, Falus Éva és a Pannónia Filmstúdió külföldi koprodukciói előtt is tiszteleg. Láthatók lesznek a Halas és Batchelor stúdió, a Hajdú Imreként született Jean Image és az Oscar-díjas Marczincsák György Pál, azaz George Pal művei. Külön szenzáció, hogy az Annecy-i fesztiválon való debütálása után bemutatják a francia-magyar koprodukcióban készült Az idő urai-t (1982) teljeskörűen restaurálva. A Pannónia Filmstúdióban három évig készült sci-fi rendezője René Laloux, látványtervezője a neves francia képregényrajzoló, Jean Giraud „Mœbius”, animációs rendezője Hernádi Tibor volt. A kultikus alkotás nem gyerekfilm sem a megvalósítása, sem a témája tekintetében: arról szól, hogy mennyiben és hogyan befolyásolja elménket, képzeletünket, gyerekkorunkat, személyiségünket az idő.

Az idő urai

Az amerikai korprodukcióban készült Hugó, a víziló (1975) kópiája is hazakerült Amerikából az NFI Filmarchívumnak és a Library of Congressnek köszönhetően Gémes József születésének 85. évfordulójára. Producere a magyar származású, későbbi többszörös Emmy-díjas id. Robert Halmi volt. Az amerikai szépségipari cég, a Fabergé a filmiparba is be akart törni, ennek részeként valósult meg a Zanzibáron játszódó, rendkívül színpompás látványvilágú, szürreális hangulatú, zenés animációs mozifilm. Az állatok és emberek békés együttélését hirdető musical máig keresett gyöngyszem. A 30 év után először a Maratonon vetített rajzfilm restaurálásán az NFI Filmlabor munkatársai dolgoztak.

Hugó, a víziló

A 70 éve útjára indult diafilm is fókuszba kerül, az animáció és a diafilm kapcsolatát bemutató kiállítással, történeti előadással, diavetítésekkel felnőtteknek és gyermekeknek. Az Európában szinte egyedülálló módon itthon fennmaradt diafilm szalagjait a mai napig az NFI Filmlaborban gyártják.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton 10 programblokkjában összesen több mint 100 felújított klasszikust és régen látott filmkincset mutatnak be. A tudományos-fantasztikus műfaj rajongóinak szól a Múlt jövője című szekció, és a francia, német, brit, amerikai, kelet-európai, portugál és olasz alkotások mellett érkeznek a távol-keleti filmarchívumok különlegességei is. Dokumentum- és játékfilm válogatás emlékeztet a holokauszt 80. évfordulójára. Gazdag Gyula válogatásában egy filmkészítésről szóló filmekből álló válogatás is a program részét képezi. A Nyitott archívumok programblokk pedig ismét izgalmas betekintést nyújt majd a filmes gyűjtemények munkájába, közel 100 külföldi szakember érkezik a szakmai programokra.

Visszatérnek a népszerű szabadtéri vetítések és élőzenés filmkoncertek, számos szakmai program, közönségtalálkozó, mesterkurzus, diákvetítés, a legkisebbeket pedig a klasszikus rajzfilmek mellett filmes játszóház várja.

A 7. Budapesti Klasszikus Film Maratont szeptember 17. és 22. között rendezik öt helyszínen. További információ a rendezvény honlapján