A rajzfilmsorozat egyedülálló formában és vizuális elemekkel terjeszti széles körben hazánk hagyományait. Nagy István agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar népmesék kiemelkedő nemzeti értékek, kultúránk alapját képezik. Idén a hungarikum pályázaton résztvevők csaknem egymilliárd forint támogatást nyerhettek, összesen 360 projekt kapott támogatást.     

A Magyar népmesék 1977 és 2011 között készült, készítésében olyan alkotók vettek részt, mint Jankovics Marcell, Horváth Mária, Kriskovics Zsuzsanna, Nagy Lajos, Tóth Pál és még sokan mások. A sorozat alkotói a magyar népművészet motívumait használták fel az egyedi képi világ kialakításánál, a gyártás a Pannónia Stúdió kecskeméti műtermében készült. A Magyar népmesék jellegzetes hangú mesemondója Szabó Gyula.  


A sorozat máig hatalmas népszerűségnek örvend, Jankovics Marcellel idén januárban készült interjúnkban jött szóba a mese sikere, és sokszor pszichedelikus képi világa: "A mesék angol nyelvű változatát 102 millióan látták a Youtube-on. A kommentekben a filippínói néző azt kérdezi, hogy mindegyik magyar animációs drogozik? Nem értik a szimbolikus nyelvet, nem azért, mert nem tanulták, hanem mert fel sem merül bennük, hogy létezik egy olyan nyelv, aminek többletjelentése van, nem csak az van, ami a felszínen látható. Ha azt mondom, hogy boldogan éltek, amíg meg nem haltak, mindenki azt hiszi, hogy örökké éltek. Egy fenét, ez azt jelenti, hogy mind meghaltak. De ez így működik, mindenki megtalálja benne a saját értelmezését."

A Hungarikumok Gyűjteményébe a Magyar népmesékkel együtt jelenleg 76 érték tartozik.

Forrás: MTI / Borítókép: A csillagszemű juhász