Az elmulasztott nagy filmek bepótolása mellett számos premier előtti bemutatót és különleges meglepetést ígér a Mozi Ünnep stábja. „Olyan filmek kerülnek vissza a vászonra, mint a Fedőneve: Pipő című családi mozi, a Suskind nagysikerű regényéből készült Parfüm, az akciódús Taxi 4 vagy a számos díjat nyert Bábel és a Királynő.

Idén hét premier film kerül a Moziünneppel egy időben a mozikba: Az Igen, akarom? egy francia romantikus vígjáték Alain Chabat és Charlotte Gainsbourg-ral a főszerepben. A szintén francia vígjátékban, a Zűrös párosban Christian Clavier és Daniel Auteuil Párizsból Londonba utaznak, hogy egy felettébb veszélyes akció végére járjanak. Majd 28 héttel később egy halálos vírus szedi áldozatait Londonban. A Hajlakk-ban Nicole Blonsky, John Travolta, Christopher Walken és Michelle Pfeiffer ropják, hisz dúl a rock and roll és a tupírláz a hatvanas évek eleji Amerikában.

Jarman egyik leghíresebb filmje, a Caravaggio a reneszánsz művész kalandos életéről szól, aki halálos ágyán gondolatban végigjárja kalandos élete különböző állomásait. A Kisfiam című lélektani dráma a San Sebastian-i Filmfesztivál Fődíjával és a Legjobb Női Főszereplő Díjával (Marie Kremer) büszkélkedhet. A Láthatatlan-ban Nicket félholtra verik a srácok, aki eztán szellemként bolyong, és versenyeznie kell az idővel: ha a nyomozók időben megtalálnák a halál szélén lévő testét az erdőben, még visszatérhet az élők világába.

Őfelsége pincére voltam

Premier előtt lesz majd látható Terry Gilliam új filmje, a Tideland, a Waitress című romantikus vígjáték és a Tini nindzsa teknőcök. Bohumil Hrabal keserédes regénye, az Őfelsége pincére voltam Jiri Menzel rendezésében kerül a mozikba. A Moziünnep alatt három magyar film is bemutatkozik: Kamondi Zoltán új filmje, a Dolina, Tarr Bélától A londoni férfi, valamint Tóth Tamás filmje, a Farkas.

A hagyományoknak megfelelően a vetítéseken túl idén is közönségtalálkozók, „Felkonf”-ok és sztár-jegyszedők és számos egyéb meglepetés színesíti majd a programot.

A Moziünnep látogatottsága az elmúlt években folyamatos növekedést mutatott. 2006-ban a rendezvénysorozat négy napja alatt 421.306 mozijegy kelt el, 40%-kal több mint az azt megelőző évben. Ez több mint háromszorosa egy szokásos, teljes heti látogatottságnak.

További részletek a Moziünnep filmjeiről és meglepetéseiről júliusban a www.moziunnep.hu oldalon találhatóak.”