2005-ben tartották az első Pannonfíling Mozgóképes Találkozót Veszprémben, amely azóta is jó bemutatkozási lehetőség a hazai és határon túli alkotóknak, és kíváló alkalom az érdeklődő közönségnek, hogy kötetlenül beszélgessen a látottakról a szakmai zsűrivel és a filmesekkel.

A Pannonfílingre való nevezés az elmúlt évekhez hasonlóan nem túl szigorú: a filmek lehetőleg ne legyenek 15 percnél hosszabbak (ha mégis, az sem katasztrófa), tematikában és műfajban nincs megkötés, nevezési díj nincs. A versenyprogramba bekerülő filmekről szakmai előzsűri dönt.

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra várhatóan idén sem egy verseny, inkább egy filmklub hangulata lesz jellemző. A "rövid filmek hosszú napján" barátságos környezetben beszélgethetnek a nézők a filmesekkel és a szakmai zsűrivel. Így az alkotók közvetlen visszacsatolást kapnak munkájukról, és a közönség is bepillanthat a filmkészítés kulisszái mögé.

A 19. Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra október 2-ig várják a rövidfilmek nevezését a pannonfiling@pannonfiling.hu email címre. A nevezésről további információ a találkozó honlapján található.

Az idei találkozó tervezett időpontja november 11.

 

Mi is az a Pannonfíling?

A Pannonfíling Mozgóképes Találkozó egy rövidfilmes szemle és verseny, amely a veszprémi ősz egyik különleges kulturális programja. A fesztiválon a hazai és határon túli amatőr és független filmesek már 2005 óta bizonyítják, hogy egy jó történetet nem csak sok millió dolláros
robbanásokkal, autósüldözéssel és szilikon domborulatokkal lehet elmesélni. Az elmúlt években alacsony költségvetésből, de annál nagyobb lelkesedéssel és kreativitással készült roadmovie-t, háborús drámát, sci-fit, szerelmi történetet, videóklipet és animációsfilmet is láthattak a nézők. Avagy, a filmszalagra álmodott pannon életérzést.

A fesztivál büszkén mondhatja, hogy az elmúlt években itt debütált alkotók közül nem egy ma már megbecsült tagja a hazai mozgóképes szakmának, és a Pannonfílingen bemutatott filmjeik más – hazai és nemzetközi – fesztiválokon is sikerrel szerepeltek.

A legelső Pannonfílingen a zsűri tagjai Felhősi István (festőművész), Fenyvesi Ottó (költő, író, képzőművész) és Sára Sándor (operatőr, filmrendező) voltak. Az eltelt években rajtuk kívül is rengeteg neves szakember fordult meg a zsűriben, például M. Tóth Géza (animációs rendező, producer), Áfrány Gábor (médiaművész), Szajki Péter (forgatókönyvíró, rendező), Trócsányi Gergely (zenész), Vadócz Péter (filmes), Réz András (filmesztéta, forgatókönyvíró), Buvári Tamás (rendező, forgatókönyvíró), Farkas Franciska (színésznő), Krámer György (koreográfus), Pálfi György (filmrendező), Ujj Mészáros Károly (filmrendező), dr. András Ferenc (egyetemi docens), Vranik Roland (filmrendező, forgatókönyvíró), Can Togay (filmrendező, forgatókönyvíró, színész), Sós Ágnes (filmrendező).

 

Forrás: Pannonfíling