Május 2-4. között rendezik meg az európai animációs közösség egyik legfontosabb eseményét, ahol szép számban vesznek részt az idén közép-európai, horvát, cseh, magyar, macedón, lengyel, szerb, szlovák és szlovén alkotók.

Az elmúlt években több magyar alkotó is díjazottan zárta a Fórumot: 2013-ban Kerekes Kata The Websters című sorozata kapott fődíjat, míg 2015-ben Kreif Zsuzsanna és Bognár Éva Katinka Lángoló fűző című rövidfilm-terve győzött, Tóth Luca Superbia című terve, a sorozatok között pedig Tamás Iván Hogyan keletkezett a világ? című projektje pedig különdíjban részesült. A tavalyi évben is taroltak a magyarok: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel elnevezésű magyar-francia koprodukcióját, Buda Flóra Anna és Turai Balázs The Piracy of Princess Priceless című magyar-horvát sorozatát, valamint Gurmai Beáta Borka és a varázsruha című tervét díjazták.

Kerekes Kata 2013-ban / Forrás: VAF

A tíz kiválasztott filmtervet a napokban hozták nyilvánosságra, ahol a legnagyobb örömünkre több hazai alkotó is szerepel. A rövidfilmes kategóriában versenyez Andrasev Nadja (a cannes-i Cinefondation verseny egyik díjazottja, A nyalintás nesze rendezője), aki Symbiosis című filmtervét fogja bemutatni és Bárány Dániel aki Supper (Vacsora) címen mutatja be projektjét. A televíziós kategóriában Szeiler Péter Castaways (Hajótöröttek) és Gelley Bálint Door to Othertown (Átjáró más városba) című terveiket fogják pitchelni. A döntőbe jutottak további listája a VAF hivatalos oldalán olvasható.

Turai Balázs, Buda Flóra Anna és a film horvát producere tavaly / Forrás: VAF

A Visegrád Animációs Fórum a filmtervek fejlesztésében igyekszik segíteni az alkotókat, akik nemzetközileg elismert, professzionális szakmabeliek előtt mutathatják be terveiket. A nyilvános pitchfórumra közös workshopon készülnek fel a készítők és a producerek is. A tutorok is mind nagy tapasztalattal rendelkeznek - forgatókönyvírók, producerek, fesztiválszervezők és forgalmazók állnak az alkotók segítségére a felkészülésben, akik olyan vállalatokat képviselnek, mint a Disney, vagy a Dreamworks.

Kreif Zsuzsanna 2015-ben / Forrás: VAF

Az idei fórumon Kreif Zsuzsanna, a Candide című készülőben lévő tévésorozat alkotója, a Cinemon Entertainment egyik alapítótagja (és korábbi díjazott) is előadást tart majd. A Candide készülésébe nemrég közelebbről is volt alkalmunk belenézni, amikor a Katona József Színházban élőben szinkronizálták a sorozatban megszólaló színészek.

A két kategória győztese fejenként 2000 euró támogatást kap majd a filmterv fejlesztésére, a televíziós díj nyertese pedig automatikus meghívást kap a 2017-es Cartoon Forumra.

Forrás: Visegrad Animation Forum / Borítókép: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta Carpel című filmtervének részlete, ami az idei fórum egyik vizuális anyaga