A színház alagsorában lévő Sufni terembe volt meghirdetve a különleges előadás, melyet egy, az előtérben megrendezett pop-up kiállítással kötöttek össze a szervezők. Odakint a sorozat egy-egy jelenetének képeit lehetett (és április 20-ig lehet még) megtekinteni, amelyek megvásárlásával a még zajló munkálatokat támogathatjuk. Bent a színházteremben már várt a három főszereplő: Pangloss mestert Máté Gábor, a címszereplőt Rajkai Zoltán, szerelmét, Kunigundát pedig Jordán Adél testesíti meg, illetve kelti életre hangjával a készülő sorozatban. Őket Báthory Orsolya szinkronszínész és rendező instruálta, de jelen volt Győri Balázs 'foley artist' is, aki a zörejekért volt felelős.

A képek megvásárlásával a sorozat készítését lehet támogatni / Fotó: Pozsonyi Janka

Az adaptáció különlegessége, hogy Voltaire klasszikusát a modern világba, egy abszurd, groteszk és ironikus közegbe ültetik át a sorozat készítői – így eshet meg, hogy Candide az egyik epizódban az iraki háborúban szerez sérüléseket, Pangloss mester egy harsány talkshow házigazdája, Kunigunda pedig kórházi ápolóként vigyáz szerelmére. A 13 epizód 13 fejezetet dolgoz fel az eredeti regényből, de az alkotók mindegyiket átemelik egy mai szituációba, hogy a mű eredetileg is ironikusnak szánt hitvallását („minden a legjobban van ezen a legeslegjobb világon”) lefordítsák a modern világ képére, és görbe tükröt mutassanak neki.

Iványi-Bitter Brigitta, Báthory Orsolya, Máté Gábor, Jordán Adél és Rajkai Zoltán / Fotó: Pozsonyi Janka

A sűrű történetet a szuggesztív, abszurdba hajló képi világ segíti, amire óriási hatással volt a magyar animációs film egyik korszakalkotója, a 80-as évek elején elhunyt Kovásznai György filmrendező. A film kreatív producere, Iványi-Bitter Brigitta a rendező munkásságának egyik fontos kutatója, néhány éve megjelent egy Kovásznai című monográfiája is. Kovásznai György a 70-es évek végén kezdett el foglalkozni Voltaire regényével, de a tényleges megvalósításig nem jutott el, így a sorozat alkotói az ő tervein keresztül kezdték el újra feldolgozni a művet, és megteremteni hozzá egy olyan képi világot, ami egyrészt újszerű, másrészt tiszteleg a rendező stílusa előtt is. A sorozat art directora Zétényi Borbála, aki Kreif Zsuzsannával közösen készítette a többszörösen díjnyertes Limbo-Limbo Travel című kisfilmet is.

A performansz során több kisebb jelenetet is megnéztünk, amire élőben reagáltak a nagyszerű színészek, miközben a foley artist is nyikorgott, csörömpölt, zajongott. A kisfilmek között Báthory Orsolya instruálta a színészeket, pont úgy, ahogy egy forgatáson teszi a filmrendező – több érzelemmel, félénkebben vagy harsányabban kellett életre kelteniük a suta Candide-ot, a magabiztos Pangloss mestert, vagy a flörtölő Kunigundát. Konkrét hangfelvétel természetesen nem történt (mivel a szinkronizálás nagy része már befejeződött), de az előadásukkal bepillantást adtak abba, hogyan is történik a színfalak mögött egy rajzfilm hangi világának megteremtése. Az előadást élőben közvetítették a Katona József színház oldalán is, amit a fenti videóben lehet utólag megtekinteni.

Borítókép: Candide Facebook. Videó: Katona József Színház