Gauder Áron rendezésében, a Cinemon Entertainment stúdiójában közel 120 fős stábbal készült el a film, amely Magyarországi idei Oscar-nevezése volt, emellett a rangos Annie-díjra jelölte a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA-Hollywood). A Kojot négy lelke a legnagyobb animációs fesztiválon, Annecy-ban a zsűri díját nyerte el és Ázsia egyetlen A-kategóriás fesztiváljáról, a Shanghaj Nemzetköz Fesztiválról Golden Goblet díjjal tért haza. A film már több mint 50 fesztiválon mutatkozott be és idén kezdi meg kitárni kapuit a nemzetközi közönség előtt is, áprilisban lesz a mozis premierje Franciaországban, nyáron pedig az Egyesült Államokban.

A hazai mozik tavaly márciusban mutatták be az egészestés animációs filmet, amelyben Gauder Áron egyetemes történetet dolgoz fel: az indián teremtésmítoszt meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének feldolgozásán keresztül a film a technológiai fejlődés által veszélybe került indián civilizáció történetét meséli el, amellyel pótolhatatlan tudás és boldogság lehetősége veszhet el. A történet olyan égető kérdésekre keresi a választ, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el a Földet.  

A filmhez kapcsolódó, Teremtés, másként. című kiállítás tavaly a Kecskeméti Animációs Fesztiválon mutatkozott be, és azóta látható volt Nyíregyházán és Debrecenben is. Budapesten most először láthatja a közönség.

A kiállításra látogatók bepillanthatnak a hét évig, 120 fős stábbal készült egészestés animációs film kulisszatitkaiba, megtekinthetik a rendező filmhez fűződő grafikáit, a film karakter- és háttérterveit, vázlatait és storyboardját. A közönség megnézheti a rendező plakátterveit is, amelyek közül végül csak egyet hoztak nyilvánosságra.

A rendező nemcsak hírből ismeri az indiánok szokásait és mítoszait, hanem személyesen is érintett, mivel maga is egy magyarországi indiántörzs tagja, akikkel olykor kivonul a városi civilizációból. A kiállításon gyűjteményt láthatnak az érdeklődők azokból az indián fotókból, és emlékekből, könyvekből, amelyekből Gauder Áron inspirálódott.

A teremben elhelyezett kivetítőkön nem csupán a művész animációinak részleteit, hanem werkvideókat és az alkotókkal készült interjúkat is láthatják az érdeklődők, de belepillanthatnak a Kojot négy lelke filmterve előtt az indián mesék alapján készült két rövidfilmbe is: Kojot és a szikla, Kojot és a sápadtarcú.

Megnyitó
Időpont: 2024. február 16. péntek, 18.00
Helyszín: Óbudai Kulturális Központ - 1032 Budapest, San Marco u. 81


Tárlatvezetés
Gauder Áron, rendező és Temple Réka producer  

A tárlat március 14-ig lesz látható.  

A kiállításhoz filmvetítést is tartanak a művelődési házban 2024. február 23-án pénteken, 18.00 órakor.  

Részletek az esemény Facebook-oldalán és a film weboldalán.