A rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemle vetítéseinek Budapesten a Puskin mozi, az Örökmozgó, a Rooftop Cinema, a Trafik és a Fészek Klub ad otthont, emellett pedig Sopronban, Szolnokon, Érsekújváron, Nagyváradon és Ungváron is tartanak vetítéseket.

A nemzetközi zsűribe Nadja Bakuradze orosz-izraeli kísérleti filmes mellett Christian Inaraja Genís grafikusművész, illusztrátor kapott meghívást. Mellettük a magyar képviselő Koncz Teréz kreatív producer és rendező lesz, Wolfgang Leis állandó zsűritag pedig a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők döntenek arról, hogy ki kapja a fesztivál három fődíját, a hét kategória díjat, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanács által felajánlott kétszer 500 ezer forintos különdíjat, amelyet a legjobb magyar animációs, illetve fikciós filmnek ítélnek oda.

 

A versenyprogramban John Hurt angol színész vagy épp Ridley Scott angol rendező fémjelezte produkciók mellett látható lesz a legjobb animációs rövidfilm kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can't Live Without Cosmos című alkotás vagy a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath munkája, az Everything Will Be Okay (Alles wird gut). Mindezek mellett bemutatkozik Kis Hajni Szép alak című rövidfilmje is, amelyet nemrégiben jelöltek a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards) a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

A versenyfilmeket a korábban megszokott módon, a három nap alatt 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Corvin Clubban.

A versenyprogram, valamint az abból kimaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezik a szombati magyar panoráma napot a Puskin moziban, valamint az Európai Filmdíjak előző évi rövidfilmes kategóriájának valamennyi jelöltjét is levetítik a közönségnek.

A BuSho részletes programja a fesztivál honlapján olvasható.

(MTI)