2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. „Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” - írták egykori felhívásukban.

A fenti gondolatok jegyében nyílik meg szeptember 30-án Cinema MOM és a Kecskemétfilm együttműködésében a mozi legújabb időszaki kiállítása, a Kecskemétfilm többszörös díjnyertes, Magyar népmesék című, nemzetközi szinten elismert és minden korosztály körében igen kedvelt tévéfilm-sorozatának rajzaiból. A kiállítás nyitóeseményén ingyenes rajzfilmvetítéssel és néptánctanítással is várják az érdeklődőket.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitó előtt, szeptember 30-án 10:45-től a Magyar népmesék tévésorozat két epizódját (A szorgalmas és a rest leány, A háromágú tölgyfa tündére) vetítik, többszöri ismétléssel a mozi egyik emeleti termében. 11:00 órától a kiállításmegnyitóval folytatódik a program, a Magyar népmesék epizódjaiból származó, 43 db válogatott rajzból álló tárlatot Elsässer Klaudia házigazda, a Pannonia Entertainment alapítójának és ügyvezetőjének rövid köszöntője után Glaser Kati, a Kecskemétfilm Animációs Filmstúdió egyik méltán elismert rendezője, a Városi legendák című népszerű animációs sorozat és az abból készült – 2022-ben országszerte a mozikban is bemutatott – Családi legendák című egész estés animációs film alkotója nyitja meg, aki személyes motivációiról osztja meg a gondolatait.

A kiállításmegnyitót követő egy órában, 11:20–12:20-ig magyar és moldvai csángó tánc- és néphagyomány tanításra várják a gyerekeket a mozi emeleti termében. Az oktató Mezei Csilla, a budapesti Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola tanára, könyvtárosa. A táncokhoz élőzenét szolgáltató, háromfős, hagyományőrző zenekar tagjai Esztergomi Katinka, Bennő Katalin, Frajda Márk.

A 2011-ben 100 részessé vált Magyar népmesék-sorozatról így írt Varga Zoltán a Filmvilágban: „A Kecskemétfilm százrészes sorozata gyerekek sokaságával szerettette és ismertette meg a magyar népmesét, népzenét és archaikus jelképeinket. (…) nemcsak mint egyenletesen magas színvonalú rajzfilmsorozatot jegyezhetjük, de azzal, hogy kulturális örökségünkhöz fordul ihletforrásként, sokkal többet vállal és teljesít, mint amit általában a populáris animációktól számon kérhetünk.”

A belépés minden programra ingyenes, a táncház programra előzetes regisztráció szükséges a mozi honlapján. A tárlat november 30-ig látogatható – díjmentesen – a filmszínház emeleti kiállítóterében.

Esemény a Facebookon

Forrás: Cinema Mom
Címlapkép: Dunakanyar Régió