Március 9. és 12. között a Nemzeti Filmintézet streaming platformján ingyenesen megtekinthető három kiemelkedő film, amelyekben a születésnapját ünneplő Lukáts Andor szerepel. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, rendező és színházigazgató nevéhez számos felejthetetlen alakítás fűződik, amelyek közül az Eszkimó asszony fázik,Fehér tenyér és A kétfenekű dob című filmek térítésmentesen nézhetők a Filmion a születésnap alkalmából. 

A három ingyenes filmen túl a Lukáts Andor szereplésével készült Tutajosok, az Akik maradtak, a Sose halunk meg, a Szerdai gyerek, a Lora, a Holnap lesz fácán, A Viszkis, valamint a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmek is megtekinthetők a magyar filmek streaming platformja, a Filmio egyedülálló kínálatában. 

 

Xantus János Eszkimó asszony fázik (1983) című, több nemzetközi díjjal jutalmazott, ikonikus mozifilmje egy különleges szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a 80-as évek underground zenei életének közegében. A titokzatos Marit rajongva szereti a Lukáts Andor által játszott férje, a süketnéma állatkerti gondozónak azonban hamarosan riválisa akad egy zongorista személyében. 

A szocializmus tekintélyelvű ifjúsági sportközegéről rántja le a leplet Hajdu Szabolcs valós eseményeken alapuló Fehér tenyér (2006) című drámája, amelyben egy ígéretes fiatal tornász, sérülését követően, Kanadában kezd új életet edzőként. Lukáts Andor a gyermek főszereplő apját alakítja, aki közömbösségével maga is a bántalmazó rendszer részesévé válik. 

Gazdag Gyula fanyar humorú, groteszk darabja A kétfenekű dob (1977) című szatíra, amelyben egy vidéki település lakói egy náluk zajló forgatást kihasználva igyekeznek bevételt gyűjteni régóta áhított kultúrházuk megépítésére. A főszerepekben Lukáts Andor mellett Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Horváth Jenő látható.

Forrás: NFI
Címlapkép: Lukáts Andor / Fotó: Jávor István