A kiválasztott terveket műfaji sokszínűség jellemzi, található köztük vígjáték, ifjúsági animációs kalandfilm-terv, horror, valamint komédia elemekkel átszőtt dráma is. Az eredetileg tervezett 10 továbbjutó helyett a sok értékes filmtervre hivatkozva a mentorok végül az alábbi 12 projektet juttatták tovább a november 20-án megrendezendő szakmai bemutatóra:

 

 

Bánóczki Tibor - Szabó Sarolta: Műanyag égbolt

Bouandel Doraya - Debreceni Zsófi: A Kapitány

Csuja László: Virágvölgy

Dudás Balázs - Vékes Csaba: A hetedik alabárdos

Gelley Bálint: Átjáró Másvárosba

Grosan Cristina: Egy arany szőrmebunda

Schwechtje Mihály: Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-)

Simonyi Balázs: Veszett

Szilágyi Zsófia: Egy nap

Szőcs Petra: Gemma nővér

Zurbó Dorottya: Hat könnyű lecke

Zsemberi Zsófia: Artista

Több olyan ismert név van az alkotók között, akik korábban már jelentős sikereket értek el a filmvilágban rövidfilmjeikkel. Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmje Cannes-ban volt látható, Bánóczki Tibor Tejfogak című animációját Annecy-ban és Ottawában is díjazták, Simonyi Balázs rövidfilmjei is bejárták már a világot. A Filmalap Inkubátor Programja a kiválasztott filmtervek alkotói számára felkészítő workshopokkal folytatódik, majd november 20-án a szakmai közönségnek egy „pitch fórum” keretében személyesen mutatják be az alkotók a filmterveket. A mentorokból álló zsűri, illetve a jelenlévő szakmabeliek öt projektet választanak majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek. Egy további terv alkotója pedig a nagy presztízsű prágai filmes egyetem, a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmterv fejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A több kiemelkedő sikerű elsőfilmet (Saul fia, Liza, a rókatünder, VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Viharsarok, Utóélet, Isteni műszak) támogató Filmalap idén indította el Inkubátor Programját, hogy megkönnyítse a friss diplomás filmesek pályakezdését és ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban. Az alacsony költségvetésű elsőfilmek megvalósítása lényeges tapasztalatot jelent a programban részt vevő fiatal rendezőknek és stábjuknak. A Program forgatókönyv-fejlesztésre akár 2 millió, filmgyártásra játékfilmeknél legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmeknél legfeljebb 22 millió, animációs filmeknél pedig legfeljebb 82 millió forintig nyújt támogatást.

A fiatal alkotók a filmkészítés minden fázisában igénybe vehetik a Filmalap szakmai támogatását. Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell majd bemutatni. A tervek szerint az első Inkubátor-filmeket 2016 végén – 2017 elején már láthatja a nagyközönség.

 

(Forrás: Filmalap)