A Gondűzők forgatókönyvét Edelényi János és Gilbert Adair, az Álmodozók című Bernardo Bertolucci-film írója és Tom Kinninmont közösen jegyzi. A színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt sztárszínész, Sir Michael Gifford találkozásának megindító története már az év végén a mozikba kerülhet.

Dorottya (Coco König) álma, hogy a Királyi Színiakadémiára felvételt nyerjen, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész (Brian Cox) ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja majd a betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára.

Brian Cox kiemelkedő színházi munkássága (Royal Shakespeare Company) mellett számos nagysikerű mozifilmben is szerepelt (Az embervadász, Mocskos zsaruk, X-Men 2), 2000-ben a Nürnberg című televíziós produkcióban nyújtott alakításáért Emmy-díjat nyert. A Gondűzők további szerepeiben Emilia Fox (A zongorista, A néma szemtanú), Anna Chancellor (Majd újra lesz nyár) és Lukáts Andor lesz látható. Edelényi János filmje brit-magyar koprodukcióban készül kanadai partnerekkel, magyar producere Berger József, operatőre Máthé Tibor, zeneszerzője Pacsay Attila.

A Filmalap 2011-ben megkezdett tevékenysége során eddig 42 egész estés mozifilm gyártását támogatta, melyek közül 18 már látható volt a mozikban és nemzetközi filmfesztiválokon.

(Forrás: Filmalap)