Tavaly, a fesztivál történetében először került meghirdetésre a Kritikaírói pályázat, melyre csaknem harminc beadvány érkezett. A sikerre való tekintettel a szervezők ebben az évben is olyan középiskolás diákok és egyetemista hallgatók jelentkezését várják, akik a film mellett érdeklődnek a szövegalkotás, a kritikaírás iránt. A versenyzőknek a szakmai zsűri által választott három, versenyprogramban is induló rövidfilm közül kell választaniuk egyet, melyről 3000-5000 karakter (szóközzel együtt) terjedelemben írnak filmkritikát. 

Az előző évtől eltérően nincs előzetes jelentkezés, a pályázók a nevezési szándék és rövid bemutatkozás elküldése után kapják meg a három filmet, illetve a lebonyolítás további módjáról szóló információkat, ezért a szervezők kérik a jelentkezőket, hogy minél hamarabb jelezzék nevezési szándékukat. A beadványokat a zsigmondvilmosffsajto@gmail.com címre várják, a szövegek leadási határideje október 7. 23:59. A háromtagú, gyakorló kritikusokból álló zsűri döntése alapján az első három helyezett pénzjutalmat, illetve megjelenési lehetőséget kap a Filmtekercs felületén.

A zsűri tagjai:

  • Bárány Bence (Filmvilág, Filmtett, Puliwood)
  • Buzsik Turner Krisztina (a Filmvilág szerkesztő munkatársa, Filmtett)
  • Gyöngyösi Lilla (a Filmtekercs főszerkesztője, a Litera szerkesztője, Filmvilág, Filmtett)

Az első három helyezett díjazása: 

  1. hely: 40.000 forint
  2. hely: 30.000 forint
  3. hely: 20.000 forint

A részvételi szándékot és a rövid bemutatkozást a zsigmondvilmosffsajto@gmail.com címre várják október 7. 23:59-ig, melyet követően a pályázók részletes tájékoztatást kapnak a filmekről, illetve a lebonyolításról.

Forrás: Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál