A harmadik Filmhét beharangozó videóban a (kisebb és nagyobb) gyerekeken van a hangsúlyt, egy leányanya és egy élénk fantáziájú kisfiú történetét meséli el az a két film, amiket ma ajánlunk nektek. De mielőtt belemennénk a részletekbe, nézzétek meg a videót, amiből néhány érdekességet is megtudhattok a Szerdai gyerekről és a Vastojásról:

 (A videót a Magyar Filmakadémia készítette)

 

"Elsősorban a lány alakja vonzott, ő hozta magával a közeget. Szerettem volna egy olyan figuráról mesélni, akit a film elején még eltartasz magadtól, mert alapvető kommunikációs problémái vannak, nem tudsz azonosulni vele, de később, a történet során szinte észrevétlenül átfordul ez az érzés: elkezdesz drukkolni neki, menni vele." - mesélt Horváth Lili rendező a Karlovy Varyban bemutatkozó Szerdai gyerek ötletének megszületéséről. A történet főszereplője az állami gondozásból frissen kikerült tinédzser Maja, aki nevelőotthonban élő kisfia felügyeleti jogáért küzd. A lány önmagával folytatatott küzdelme során állást vállal és szerelembe esik, kérdés, hogy a régi megszokásaitól képes lesz-e megszabadulni a célja érdekében. 

A film azóta már számos fesztivált megjárt, legutóbb a magyar filmkritikusok két díját és a trieszti filmfesztivál fődíját nyerte el, legközelebb pedig a belgrádi FEST versenyprogramjában fog szerepelni. Az előzetesét itt nézhetitek meg:

Traub Viktória Vastojás című animációs filmjének főszereplője egy nagyszüleivel és szüleivel élő kisfiú, aki fantáziáját használva próbál kiszakadni elszigetelt környezetéből. Muzsikáló fák, világító bogarak és egy gonosz mocsári rém lakják azt a rengeteg erdőt, ahova egy nap egy különleges vascsirke segítségével jut el. Ebben a mesében félelmetes kalandok sorát átélve és egy óriás tengeri harcsát legyőzve juthat csak haza a családja körébe Benedek.

A MOME animációs szakán végzett, majd a portugál ESAD egyetemet is megjárt rendező filmjét nyáron a kecskeméti KAFF-on is vetítették, az előzetesét itt nézhetitek meg: