Az ALTER-NATIVE-ra olyan alkotások nevezését várják, amelyek 2021. január 1. után készültek és időtartamuk nem haladja meg a 30 percet. A további részletekről, a jelentkezés menetéről a Fesztivál szabályzata segít tájékozódni, a nevezések benyújtására kizárólag online, a Fesztivál oldalán keresztül van lehetőség. 

Az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 1993-ban Sors és Képzelet címen magyar filmszemleként indult, amelynek elsődleges célja az elmúlt 50 év magyar filmtermésének a bemutatása volt. 1994-ben a filmszemle kiszélesítette témakörét és ALTER-NATIVE, illetve Más-Virág címen nemzetközi rövidfilmfesztivállá alakult, melynek programjában elsődleges helyet kapott a rövidfilmek versenyeztetése, ugyanakkor folytatta a korábbi közönségtalálkozókat és a versenyprogramon kívül játékfilmek bemutatását.

Mára a fesztivál bemutatkozási alkalommá vált a világ összes tájáról érkező alkotók számára. Fő feladatának tekinti, hogy helyet biztosítson a filmalkotók szakmai találkozásának, bemutatkozási fórumként szolgálva a pályájuk elején álló alkotók számára. A versenyprogram mellett programját játék -és dokumentumfilmek, gyerekprogram, rövidfilm válogatások, közönségtalálkozók, kiállítások, koncertek, színházi előadások, könyvbemutatók, filmes műhelyek teszik ki.   

Tavaly hat magyar kisfilm versenyzett a fesztiválon, a közel kilencórás versenyprogram mellett román és magyar játékfilmeket is vetítettek, a közönség láthatta például Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámáját és Fazakas Péter A játszma című kémfilmjét. Először rendezték meg a regionális filmek versenyét, amelyet Nagy Márton román-magyar koprodukcióban készült rendezése, az Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon című film nyert meg. A nemzetközi versenyszekcióban a diákzsűri díját egy francia alkotás, Mikaël Gaudin Csirke című filmje kapta, a zsűri különdíjában részesült az orosz Varja Jakovleva Oneluv című filmje. A legjobb diákfilmnek járó Simó Sándor-emlékdíjat egy kínai alkotás, Luo Zsun-hsziao Hajszalag, tojás, feladatfüzet című munkája kapta. Tavaly összesen 841 rövidfilmet neveztek a fesztiválra, a 42 beválogatott film 17 országból érkezett. 

Az ALTER-NATIVE-et idén 31. alkalommal rendezik meg.

Forrás: ALTER-NATIVE