A Gödöllői Királyi Kastély három napra a természet és a környezetvédelem filmpalotájává válik. A hagyományoknak megfelelően ez a különleges helyszín ad otthont május 27-29. között a VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválnak, ahol világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek majd.

A fesztivál idei témája a zöldre-, újratervezés, díszvendége pedig Olaszország lesz. Négy helyszínen 100 filmet nézhetnek meg a látogatók, többek között olyan izgalmas alkotásokat, mint a David Attenborough narrálta Miért fontos a biológiai sokféleség című animáció, a világ legveszélyeztetettebb folyóját bemutató Ganga lelke, a mozikban hatalmas sikert aratott Vadlovak vagy e kihalóban lévő faj megmentésére tett erőfeszítésekről szóló Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése. Az ingyenes, kutyabarát eseményen a filmek mellett színes családi programokkal várják az érdeklődőket.

David Attenborough

A 106 országból érkezett, közel 1400 filmből előzsűri válogatott, így alakult ki a végleges program, amely 100 hosszabb-rövidebb, de mindenképp lenyűgöző filmet mutat be a fesztivál közönségének. Többek között olyan izgalmas alkotásokat vetítenek, mint a műfaj pápája, David Attenborough narrálta Miért fontos a biológiai sokféleség című animációs film, amely bő öt perc alatt tűpontos választ ad erre a kérdésre az ovis gyereknek ugyanúgy, mint a velük érkező nagypapának.

Az Oscar-díjra jelölt John Davies lírai hangvételű, érzelmekre építő filmjének szövegét szintén egy világsztár, Jonathan Pryce mondja el, a Történetek rólad és rólam című alkotásában.

Ganga lelke, a világ egyik legnagyobb, és egyben legveszélyeztetettebb folyója mentén kalandozva kutatja e nagy víz környezeti viszonyait és spirituális jelentőségét. Ugyancsak rendkívüli élmény az Afrikában forgatott Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése, melyben e kihalóban lévő faj megmentésén fáradoznak a világból összesereglett kutatók és a zimbabwei környezetvédők.

Szupermadarak sorozat újabb darabja, A cinkék titkos élete, bár számunkra kevésbé egzotikus szárnyasok hétköznapjaiba enged betekintést, de lélegzetelállító képi bravúrokat vonultatva fel. Az Óda a természethez alkotói a minket ölelő Természet Anya legősibb titkaiba és összefüggéseibe avatják be a nézőket.

Tíz park ezernyi titka – Élet a nagy folyók ölelésében

Hihetetlen látványt nyújt Török Zoltán, a hazai mozikban már nagy sikert aratott Vadlovak című filmje, valamint Tóth Zsolt Marcell és a Filmdzsungel stúdió hazánk nemzeti parkjainak szépségeit bemutató Tíz park ezernyi titka – Élet a nagy folyók ölelésében sorozatának egyik epizódja.

Egy krimi izgalmát hozza a Közlegények – A kormorán per, amely e madarak kárát és hasznát viszonyítja pro és kontra. A természetfilmek kedvelői bizonyára soha nem felejtik el a közismert Vad Magyarország csodálatos képsorait és valószínűleg kíváncsiak lesznek a Vad Románia alkotóinak produkciójára, amelyben nem kevésbé szemrevalóan mutatják e tájék változatos természeti kincseit, flóráját és faunáját.

Az ünnepélyes díjátadó gálára május 28-án, a Gödöllői Királyi Kastélyban kerül sor, ahol kiderül, hogy a Kék Bolygó Alapítvány által szervezett fesztiválon mely filmeket és alkotókat díjazták a professzionális, és az amatőr kategóriákban.

Közlegények – A kormorán per

A három napos rendezvénysorozat a filmvetítések mellett, gazdag szabadidős programokkal várja a hétvégi kikapcsolódásra, szórakoztató élményekre vágyó családokat. 2022-ben a fesztivál díszvendége Olaszország lesz. Ezért a számos, Itáliát idéző esemény mellett az olasz gasztro kínálattal is megismerkedhetnek a vendégek. A filmek versenye mellett több művészeti ág is képviselteti magát, Trash Art kiállítással, színes kulturális programokkal és neves fellépőkkel, gyermek programokkal várják a természet szerelmeseit. Az is újdonság, hogy 2022-től kutyabarátként, immáron akár négylábú társaikkal együtt is érkezhetnek a látogatók.

A fesztivál nemcsak eseményeiben és tematikájában, de a program szervezésében is előtérbe helyezi a fenntarthatósági és természetvédelmi szempontokat.