A filmkészítő maraton egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A verseny rajtja, 2022. május 14. (szombat), helyi idő szerint 10 óra, regisztrálni pedig a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet.  A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több elemet ismertetnek, melyből 1 elemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe. A 24 órás maraton az időzónák figyelembe vételével egyszerre zajlik majd a világ minden táján. 

A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet. Nevezési díj, korosztályi és technikai megkötés nincs de a film formájára vonatkozóan sincsenek szigorú szabályok, tehát lehet élőszereplős rövidfilm, videóklip vagy animáció is. A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan 1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.  

Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon – mindezt 24 óra leforgása alatt. A filmek beérkezésének határideje, május 15. (vasárnap) 10 óra, helyi idő szerint. Az összes, beérkező versenyfilm részt vesz a nemzetközi versenyben, mely keretében egy nemzetközi zsűri értékeli és díjazza az alkotásokat.

A zsűri elnöke Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, a Hallgatói Akadémia Díj Végrehajtó Bizottságának elnöke (Hallgatói Oscar-díj). Társelnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező és Sandeep Marwah Asian Academy of Film and TV elnöke (India). A verseny művészeti igazgatója, Professor Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University (New York) Alapító/versenyigazgató Kindl Gábor. A lebonyolítás szakmai csapatát a PTE KPVK gyártásszervező hallgatói adják A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve egyes országokban Regionális Producerek segítik.

A megnyitóra és az eredményhirdetésre a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, Szekszárdon kerül sor. A világ egyik legnehezebb filmes játékának megvalósítását éveken keresztül személyesen segítette Jiří Menzel Oscar- díjas cseh filmrendező és sok ismert magyar filmes, mint Deák Kristóf az Oscar – díjas Mindenki rendezője. A videó készítést népszerűsítő kezdeményezés mellé állt Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező is.  

A verseny szervezői kezdeményezésükkel hozzá kívánnak járulni az emberiség vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson. A fővédnöke Dr. Szili Katalin Miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumi tagja, a zöld egyetem programok vezetője. Védnökök, Horváth Péter János, elnök, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és Prof. Dr. Szécsi Gábor, dékán, Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar.  

A Shoot4Earth - Forgass a Földért főtámogatója a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal A versenyt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara  és a Forgass a Földért Alapítvány közös produkcióban szervezi.  

 

Címlapképen a Taming the Garden című film