Az optimista szemüveg a Balkánon készül

A Mamarosh egy szótári bejegyzés is lehetne, amely olyan személyre illik, aki nem tud meglenni édesanyja nélkül. Így van ezzel a film főhőse, aki Belgrád bombázása után, az  amerikai álom nyomába ered. Ehhez édesanyja nyer is egy zöldkártyát, amit a fiának ad, de az nem hajlandó a szeretett mama nélkül útra kelni. Hogy együtt indulhassanak a nagy vízen túlra Magyarországra jönnek, ahol számos kaland után sikerül elintézni kettejük kiutazását, de Amerikában kiderül, a korlátlan lehetőségek hazája nem biztos, hogy csak a középkorú csemetének tartogat meglepetéseke. Lehet, hogy az idősebb édesanya sokkal inkább képes lesz magvalósítani a benne szunnyadó terveket?!

Berger József, a Mythberg Films producerének elmondása alapján így lehetne összegezni a Mamarosh történetét. A film ötlete már a '90 évek második felében megszületett a rendező, Momcilo Mrdakovic fejében, és az elképzelés számos önéletrajzi elemet is tartalmaz. A rendező valóban Belgrádból, Magyarországon keresztül jutott el édesanyjával New Yorkba. Berger József szerint Mrdakovic olyan életvidám figura, aki a legszörnyűbb dolgokról sem képes tragikus módon megnyilvánulni, ezért lehetséges, hogy a dél-szláv háborúval kezdődő történet egy road movie-s fekete komédiának ígérkezik.

Őrült balkáni kavalkád
Macska-jaj
Ez a hozzáállás az utóbbi évtizedekben a Balkánon történt tragikus változások feldolgozása során nem ritka, amiből Emir Kusturica teremtett hagyományt. Vele asszisztensként már korábban együtt dolgozott Mrdakovic.

A Mamarosh német, szerb és magyar koprodukcióban készül, amelyre a Mythbergnél 2004-ben egy utrechti pitch-fórumon figyeltek fel, ekkortól van a film piacon. A Mamarosh-nak már akkor megvolt a nemzetközi forgalmazója, a Wild Bunch, amely még a gyártásba is beszállt. A jelenlegi felállás szerint a német partner, az Európai Filmakadémia díját a Fallal szemben-nel elnyerő Fatih Akin cége, a hamburgi Corazón International, szerb oldalról pedig a belgrádi Paprikafilm biztosítja a pénzügyi hátteret. Rajtuk kívül több európai televízió, az NDR, az ARTE, valamint a Hamburgi és a Berlini Filmalap mellett az Eurimages is támogatja a filmet. A teljes költségvetés 1,5 millió euró, amelynek több mint egytizedét, 45 millió forintot az MMK a koprodukciós keretből gyártási támogatásként nyújt a produkciónak.

A koprodukciós megállapodás értelmében a magyar fél választhatott operatőrt, Pohárnok Gergely személyében, valamint a magyarországi díszleteket is Asztalos Adrien (a Taxidermia látványtervezője -  a szerk.) tervei alapján hazai szakemberek készítik. A számos budapesti helyszín mellett magyar színészek is láthatóak lesznek az alkotásban, de a szereplőválogatás folyik, így még nincsenek véglegesített nevek.

A forgatás idén szeptemberben kezdődik, nagyjából a film időrendjét követve. A stáb először Belgrádban lát munkához majd Budapesten végül New Yorkban. Nálunk lesz még pár nap előforgatás szeptemberben, hogy nyári hangulatú felvételek készüljenek, valamint néhány New York-i belsőt is a magyar fővárosban rögzítenek majd az alkotók.

Kapa-Pepe visszavonul?!

A Mythbergnél szintén megvalósulás előtt áll – csak korábbi fázisnál tart - Jancsó Miklós legújabb filmterve, az Oda az igazság! Berger szerint semmiképpen sem az álruhás, igazságos népi hős idealizált kép rajzolódik ki Mátyás kapcsán, aki máskor hollóval a vállán, kódexekkel zsúfolt könyvtárában is megjelenik. Sokkal inkább egy reális figura lép majd elénk, akinek nagyon fiatalon kellett uralkodóvá érnie és helyt állnia hatalmi játszmákban. Amellett, hogy megszervezte az egyik legjobb korabeli hadsereget európai birodalom építésére törekedett, amelyhez kíméletlen gazdaságpolitikát folytatott, vagyis nagyon szigorú adóztatást vezetett be, amivel személyes tragédiák elindítójává is vált.

A következő Jancsó-film Kapa és Pepe nélkül készül
Utolsó vacsora az arabs szürkénél

A producer szerint Jancsó legújabb munkája nem az utóbbi években megszokott groteszk, szatirikus, Kapa-Pepe-rögtönzésekre épülő film lesz, mint akár a legutóbbi Ede megevé ebédem, hanem egy történelmi háttér előtt játszódó alkotás lesz. Ugyanakkor ne számítson senki széles történelmi tablóra sem, az Oda az igazság! sajátos Jancsós filmként készül, amelyben a fél évezreddel korábbi időkbe tett utazás során nagyon is a ma emberét érdeklő kérdések kerülnek elő. A film a jelenlegi forgatókönyv és tervek szerint hármas tagolású, s hangulatában inkább egy Shakespeare-i királydrámához hasonlítható, mint klasszikus történelmi filmhez.

A produkció előtt álló két legfontosabb feladat a forgatókönyv további finomítása és a látványtervek elkészítése, a megfelelő helyszínek megtalálása. A díszleteket a korszakot jól ismerő Banovich Tamás tervezi. Szereplők egyelőre a korai fázis miatt még nincsenek kijelölve, kiválasztásuk sokban függ az előző két feladat befejezésétől.

Jancsó-film a Lear-Mátyásról

A film forgatása jövőre indulhat, osztrák, olasz, esetleg német összefogással. A lehetséges partnerekkel már folytak a megbeszélések, de ezek eredménye még képlékeny, akárcsak a költségvetés. Mindenesetre a producer szerint a bizalom megvan a felek részéről a produkció felé. A producer úgy kalkulál, hogy körülbelül 2-4 millió euró nagyságrendű összegből lehetne megfelelően elkészíteni Jancsó Miklós következő filmjét, amelyben lesznek több száz fős lovasjelenetek és trükkök is, de nem hatalmas számítógép-generálta jelenetekre kell gondolni.

Az Oda az igazság! nem műemléknek
készül
A kolozsvári Mátyás-szobor


Jancsó Miklós már nyert egy milliót az NKA-nál, és a Mythberg kettőt az MMK-nál szintén forgatókönyvírásra. Mivel előbb véget ért az írás, és nem használták fel az MMK-nál megnyert összeget, ezért lemondva a korábban elnyert támogatásról, pályázhattak az idén projektfejlesztésre, így nyertek 7 millió forint, ami Berger József szerint nagyon jól jön  a további előkészületek során.

A jövőre tartandó Reneszánsz emlékévvel kapcsolatban a producer fontosnak tartja kiemelni, hogy az Oda az igazság! nem számít közvetlen kormányzati támogatásra, azonban ez nem zárja ki, hogy a film nyújtotta lehetőségeket (díszletek, helyszínek interaktív felhasználása) kultúrpolitikai szinten összehangolják a 2008-as Mátyás-évfordulóval, annak egyes programjaival.