A Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét – „Fényírók Fesztiválja” olyan filmalkotók jelentkezését várja, akik divatoktól független, egyéni úton járnak, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz; akik öntörvényű filmnyelvet akarnak teremteni, bárhonnan származhatnak, kisebbségben vagy kevésbé reflektorfényben lévő tájakról. Eredeti, friss és életteli szemlélet a cél, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotók találkozhatnak egymással.
 
A fesztivál helyszínének köszönhetően tudatosan akarják egyesíteni a ma is egymástól meglehetősen elzárt kelet- és nyugat-európai régió művészeti mozgásait. Céljuk nem az egységesítés, hanem sokkal inkább a helyi értékek, sajátosságok bemutatása. Kelet és nyugat határán próbálják meg felmutatni a jelenkori filmes népvándorlás eredményeit, amelyet más vizuális előadások (színház, mozgásszínház, kiállítások), valamint népzenei, improvizatív és alternatív zenei koncertek egészítenek ki.

A következő kategóriákban lehet nevezni a fesztiválra: Általános, Kisebbségi, Porlepte Dobozok, és az Úton online filmfesztiválra. A következő év tematikája a "REFORMáció vagy Reform(áció)" lesz. A nevezési határidő 2017. január 10.

A reformáció 500 évvel ezelőtti indulása kapcsán döntöttek a téma mellett, amelyet érdemes nemcsak a reformáció kultúrtörténeti és vallási vetületeire koncentrálva, hanem tágabb értelemben a mindenkori reformok, megújulási folyamatok adta új mozgásterek kialakulására is átértelmezni. A tematika „társadalmasítására”, közösségivé tételére többféle pályázatot fognak kiírni, a filmestől, az építészen át a képzőművészetiig. Bővebb információt, nevezési lapot és nevezési feltételeket a fesztivál hivatalos oldalán lehet megtalálni. 
 
Forrás: Mediawave