Hét év sikeres együttműködés után elbúcsúzott a Mediawave az Ördögkatlan Fesztiváltól és a kisharsányi Kovács Udvarháztól, a szervezők idén új helyszínen, a somogyfajszi madárrezervátum területén valósítják meg nyári művészeti táborukat A Fekete István regényeihez erősen kötődő természetvédelmi területen zajló "Nyári berek" névre keresztelt tábor a Mediawave által 2006-ban indított Passport Control nevű műhelysorozatának 39. állomása. A résztvevők a már több éve futó filmes, fotós és zenei műhelyeken kívül több természetközeli workshopba is jelentkezhetnek, mint a rackanyáj és szürkemarha gulya terelés, a pásztorbot faragás (bojtárképző), vagy a berki halászat.A klasszikus filmes műhely vezetője Vizi Mária és Hargittai László "Pamacs”, a fotós műhelyt Pettendi Szabó Péter vezeti, a zenei műhelyek pedig Both Miklós, Ferenczi György, illetve Grencsó István vezetésével zajlanak július 17. és 24. között. A tábor nyitott jelentkezésű, tehát nemcsak a meghirdetett műhelyekhez lehet csatlakozni, hanem a közösségek a saját műhelyeik ötletével is részt vehetnek.

"Lassú víz..." mozgalom indítása - új hullámok, új koncepció

A Monostori Erődbe költözés óta a Mediawave egy újfajta koncepcióval kísérletezik, amellyel egy sokkal emberközelibb közösségi élmény felé szeretnék terelni a fesztivál, illetve újabb nevén az Együttlét hangulatát. Az új koncepciót a “lassú víz...” kifejezéssel írható legpontosabban - kommentálja Hartyándi Jenő fesztiváligazgató. - Tán már a műhelyek nagy száma és sokszínűsége is jelzi, hogy a Passport Control nem egy szokványos nyári tábor. Több éve erősen kerülni szeretnénk a fesztivál formát, abból csak az értékes részt, a közösségi ünnepet szeretnénk megtartani. A táborban az együttműködést, a közös alkotás élményét szeretnénk belehozni, egyúttal szeretnénk kizárni a mai fesztiválokat eluraló fogyasztás és szolgáltatáscentrikus jellegét. Nem kiszolgálni szeretnénk, hanem együtt csinálni, ez pedig teljesen mást gondolkodást igényel. Ez a "lassú víz..." mozgalom, a pont-pont-pont részbe mindenki gondoljon bele, ami eszébe jut, és azt hozza be a közösbe. Szívesen látunk minden újító, de akár hagyományőrző gondolatot, amely egy új közösségalakítás alkotóeleme lehet - teszi hozzá a fesztiváligazgató.

Az új helyszín, amelyet a Somogy Természetvédelmi Szervezet üzemeltet és partnerként csatlakozott a Mediawave táborhoz, nemcsak a nevében, hanem a valóságban is egy madárparadicsom. A mintegy 800 hektárnyi, saját tulajdonban lévő élőhelyen olyan hagyományos gazdálkodási, területkezelési módokat folytatnak ma is, amelyek évszázadokon át biztosították az ökológiai értékek fennmaradásának feltételeit. Az ide ellátogatók megismerkedhetnek a halászat, a pásztorkodás és a tradicionális magyar háziállatfajok tartásának hagyományaival, kulturális örökségével. A természetvédelmi területről további információ az egyesület honlapján található.

A workshopokra június 30-ig kedvezményesen lehet nevezni, a jelentkezésről és a további részletekről a Mediawave honlapján lehet bővebben olvasni. További információval kapcsolatban érdeklődni az info@mediawave.hu emailcímen vagy a Mediawave facebook oldalán lehet. 

(Forrás: Mediawave)