A tavaly indult Scope-program egy, az Európai Unió által támogatott kísérleti közösségfejlesztő projekt. A magyarhangya közösségi filmforgalmazó az idén júniusban lezárult Scope50 keretében ingyenes, zártkörű online filmfesztivált szervezett a hazánkban nem forgalmazott kortárs európai filmes termés krémjéből ötven filmőrültnek.

A projekt nagy sikert aratott: a 10 filmből a ScopeKözönség a Magam ura című norvég dramedy-t választotta győztesnek, mely június 18-án országos moziforgalmazásba került, és melyet különleges, alternatív kampány keretében népszerűsítettek. A film nyári bemutatója óta csaknem ötezres nézőszámnál tart.

A Scope50 projekt igazolta, hogy van kereslet igényes európai filmekre. A ScopeKözönség nemcsak élvezte az exkluzív fesztivál filmjeit, de számos új nézőpontot is adott ahhoz, hogy itt, Magyarországon mely filmek érdekelhetik a nézőket, és hogy őket milyen csatornákon lehetséges a legjobb hatásfokkal becserkészni. A Scope50 győztes filmjével, a Magam urával a gyakorlatban is sikerült bizonyítani, hogy megfelelő tartalommal, különleges, ám olcsó kampánnyal, kis kockázattal is sikerre lehet vinni európai művészfilmeket.



Ez alkalommal már 100 filmfanatikust keresnek, akiknek 6 hét áll rendelkezésükre megnézni az elmúlt egy év 10 különleges alkotását, és akik részt vehetnek a filmeket elemző és a forgalmazás műhelytitkait bemutató szakmai workshopokon. Scope100 projektben idén 6 ország vesz részt:  Ausztria, Belgium, Csehország, Norvégia, Lengyelország és Magyarország.

Ha szeretnél a Scope100 tagja lenni, jelentkezz a scope100.hu weboldalon! Töltsd ki a jelentkezési lapot és pályázz! A felsorolt öt film közül válassz kettőt, ezekről tölts ki egy kérdőívet és küldd el! Tudj legalább középszinten angolul! Mutasd meg, mennyire vagy filmfanatikus! A szervezők arra kíváncsiak, hogyan tudnád felkelteni az érdeklődést egy adott film iránt. Oszd meg az ötleteidet és tudásodat!

Az öt film:
⦁ 45 év (2015, r.: Andrew Haigh)
⦁ Dheepan - Egy menekült története (2015, r.: Jacques Audiard)
⦁ A kígyó ölelése (2015, r.: Ciro Guerra)
⦁ A lecke (2014, r.: Petar Valchanov)
⦁ Legújabb testamentum (2015, r.: Jaco van Dormael)

A pályázatokat október 30-tól november 30-ig várják. A beérkezett anyagokat a magyarhangya csapata értékeli és választja ki közülük a 100 tagú ScopeKözönséget. Eredményhirdetés: 2015 december 3-án.

A Scope100 száz tagja 2015. december 4-től január 15-ig összesen 10, Magyarországon elérhetetlen filmet néz, értékel és vitat meg. A legjobbat közösen választja majd ki és mutatja be a nagyközönségnek 2016 tavaszán.