Az európai uniós program keretében meghirdetett SCOPE50 az európai szerzői filmek népszerűsítésének támogatására 50 olyan filmrajongót keresett, akik szívesen kipróbálnák magukat a filmek népszerűsítésében, és akik a közösségépítésben is aktívan közreműködnének. Az öt résztvevő országban (Anglia, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Magyarország) 10-10 filmet értékeltek a résztvevők egy zártkörű online filmfesztivál zsűrijeként, majd kiválasztották a szerintük legjobbat.

A magyar SCOPE50 tagok a következő tíz filmet láthatták: Bird People, Class Enemy, Concerning Violence, Goodnight Mommy, Hippocrates, Li'l Quinquin, Magical Girl, Out of Nature, Still Life, The Goob.

A magyarhangya vezette kísérlet annyiban volt más a többi országban futó projektektől, hogy Budapesten az 50 fős ScopeKözönséget kezdettől fogva bevonták a filmek elemzésébe, értékelésébe. Tízből 3 filmnek közös vetítést is szerveztek, ahová esztétákat (Báron György, Varró Attila, Vágvölgyi B. András) és filmforgalmazókat (Bálint Péter, Szelényi Ákos, Pruckner Pál) is meghívtak. A rövid előadásokat a helyszínen, majd zárt Facebook-csoportban parázs viták követték.

A SCOPE50 arra vállalkozott, hogy feltérképezze a kapcsolatot az eladatlan európai filmek és a célközönségük között egy olyan megváltozott digitális környezetben, amelynek hatékony kiaknázására még nem születtek sikeres fenntartható modellek. A SCOPE50-tagok az online filmfesztivál során értékelték a filmeket, majd szavaztak. A ScopeKözönség a három legjobb film közül végül a norvég Ole Giæver Out of Nature című komédiáját választotta győztesnek, melynek főhőse, Martin szeretne megfelelni a felnőtt férfi ideálnak, de lélekben még mindig gyerek. A film az idei Berlinálén is nagy sikerrel szerepelt és elnyerte az Europa Cinemas-díjat. A film népszerítésére kitalált, a plakátképet megelevenítő flashmob, melynek során sapkás, felül felöltözött, de pucér alsótestű férfiak futottak Berlin utcáin, bejárta a világsajtót.

Nézz bele a filmbe!

Az Out of Nature hazai bemutatóját 2015 tavaszára tervezik, és a SCOPE50 tagok által közösen kitalált és elfogadott kampánnyal fogják bemutatni.