A Jerusalem Sam Spiegel Film Lab 2011-es indulása óta a világ legígéretesebb tehetséggondozó helyévé vált, melynek keretében a fiatal alkotók fejleszthetik játékfilmjeiket. 

Fennállásának első évtizedében számos játékfilmes projekt megvalósulásához járult hozzá, köztük Nemes-Jeles László Saul fia című Oscar-díjas filmjéhez, Antoneta Kusijanović Camera d'Or-díjas Murina című alkotásához és Nadav Lapid Ahed térde című filmjéhez, amely 2021-ben elnyerte a cannes-i filmfesztivál zsűrijének díját. 2019-ben Csuja László és Nemes Anna is részt vett a Film Labben a Szelíd című filmtervükkel, mellyel meg is nyerték a pitchversenyt. Idén Csuja is a pitchverseny zsűrije között van, többek közt a többszörös Oscar-jelölt Alexander Rodnyansky ukrán rendező mellett.

Az idei JSSFL-re összesen tizenkét projektet válogattak be, melyek közül hat izraeli, hat pedig nemzetközi projekt. Utóbbi között van Kis Hajni, aki pár szót mesélt nekünk felvételről: "a Lab-re meghívásos úton lehetett jelentkezni. A felvétel három fordulós, a másodikban egy first draft-ot kérnek, az utolsóban pedig egy beszélgetés volt. A forgatókönyvet jelenleg egyedül írom, a projekt producere Berkes Juli, gyártója a Proton Cinema."

Kis Hajni a Külön falka forgatásán

A nevezett filmterv az Ich bin Marika, melyet a Nemzeti Filmintézet legutóbbi döntésén nem támogatott, 2021 őszén viszont a Nipkow ösztöndíjprogram keretében Hajni Berlinben töltött három hónapot és itt fejlesztette a projektet.

Hajni korábban a Filmhunak is mesélt a filmtervéről. Az Ich bin Marika többek között eltérő kultúrák – Nyugat- és Kelet-Európa – találkozásáról, az ebből fakadó feszültségekről, és ezek leküzdéséről szól, főszereplői pedig idős emberek lesznek. Hajnit régóta foglalkoztatja az idős kor és az idősgondozás jelensége, nagy számban költöznek át Lengyelországból, Magyarországról és más Kelet-Közép-Európai országból középkorú, nehéz anyagi körülmények között élő nők Németországba, hogy náluk még idősebb embereket ápoljanak.

A JSSFL a Sam Spiegel Filmiskola égisze alatt működik, és annak új, Jeruzsálem központjában található épületeiben rendezik meg. A Lab a jeruzsálemi Sam Spiegel Nemzetközi Filmlabor, a Beracha Alapítvány, a Rothschild Alapítvány, a Jeruzsálemi Fejlesztési Hatóság, a Jeruzsálemi Filmalap, a Mifal HaPayis, a Kulturális és Sportminisztérium, a Factory 54, az Izraeli Külügyminisztérium és a Sam Spiegel Alapítvány támogatásával valósul meg.