Gyűlnek a színészek a Viszkis-filmbe

„Éppen most folynak neves színészekkel tárgyalások, még nem szeretném elárulni kikről van szó, de egyikükkel már az aláírás előtti helyzetben vagyunk” kezdte Dobray György a Viszkis-projekt kapcsán. A külföldi befektetőket is az egyelőre titokban tartott nevekkel lehetne meggyőzni, mert a nemzetközi forgalmazásra szánt alkotás esetében a színészek jelentik a siker egyik garanciáját. Az alkotók többek közt az USA közönsége előtt is szeretnék bemutatni Viszkist, amely várhatóan nem lesz teljesen ismeretlen a tengern túl. A kelet-európai Robin Hoodként is emlegetett bankrablóra felfigyelt a Warner Bros, és az általuk tervbe vett produkciót Johnny Depp főszereplésével képzelték el az álomgyárban. A filmes megvalósítás jogai azonban Dobray Györgynél vannak, így övé a lehetőség.

A kalóz, aki bankrabló is lehetett volna
Az Ambrus Attila életét feldolgozó film nem dokumentum jellegű életrajzi alkotás lesz, de a fontos magánéleti fordulatok nem maradnak ki a produkcióból. (Dobray György a legutóbbi Filmszemlén éppen egy dokuval, a Gólyamesével nyert rendezői díjat.) A forgatókönyv alapvetően az ex-jégkorongos naplóján alapul, „aki nem akart cenzorként viselkedni, és tetszett neki az eddigi összes változat.” A szükséges bizalom eleinte személyes találkozásokkal alakult ki, de mára leginkább telefonon tartja a kapcsolatot a büntetését töltő Ambrus Attila és a rendező. Valamint Dobray György egy éven át tanított a Dunaújvárosi Média Főiskolán, ahol a Viszkis szeptembertől távoktatásban vesz részt. Ambrus Attila tehát tudatosan készül a büntetése letöltése utáni időre, és újságírói végzettséggel bővítheti eddigi bizonyítványai sorát. Korábban elvégzett egy egyéves keramikus képzést, illetve sikeres román nyelvvizsgát tett.

A történet nem akar állást foglalni sorszerűség kontra szabad akarat tekintetben, és nem arra keresi a választ, hogy valakiből miért lesz bankrabló. Ugyanakkor bizonyos események fontos szerepet kapnak az egyén életében, legalább akkorát, mint az egyéni döntések. „Alapvetően minden hozzátesz a döntéseinkhez, korábbi események, azok az emberek, akikkel találkoztunk, hogy mennyire vagyunk befolyásolhatóak, milyen a realitásérzékünk, adott esetben a bátorságunk, stb.” A készülő filmben az alkotók nem próbálnak meg egyértelműen pozitív vagy negatív képet festeni Ambrus Attiláról, az ő portréját igyekeznek megrajzolni, de nem egy lélektani dráma keretei között, hanem egy színvonalas közönségfilmben.

Kelet-európai abszurd a nagyvilágban

Julian Rubinstein, ő már elmesélte
a saját Viszkis történetét
A Blu Bt., a Magister Media és a Dream Quest összefogásában készülő produkció sajátosan kelet-európai történet, hiszen csak a kapitalizmussal frissen találkozott egykori szocialista országban fordulhatott elő az, hogy egy „éles eszű amatőr” több mint harmincszor követett el bankrablást, mindezt úgy, hogy egy helyre akár háromszor is „ellátogatott”, majd képes volt az előzetes letartóztatásból megszökni. A kelet-európai sajátosságokat humorral igyekeznek erősíteni az alkotók. A fent említett abszurd helyzeteken túl olyan, valóságra épülő elemek megjelenésére is lehet számítani, mint a bankrablásra virágcsokorral érkező Ambrus, amelyet állítólag egy pénztáros hölgynek szánt, vagy maga a Viszkis elnevezés eredete.

Hogy működőképes legyen a nagyvilágban egy csak itt elképzelhető történet, annak érdekében igyekeznek ismert nagy neveket megnyerni a filmhez, valamint látványos, pergő mozit készíteni Ambrus életéről. A tervek szerint a jövő tavasszal induló forgatás a 90%-a itthon zajlik majd. Konkrét számok nélkül az egyik verzió szerint hazai pénzből lenne kevesebb a produkcióban, a másik szerint éppen fordítva, nagyobb külföldi tőke bevonásával kalkulál. A tavalyi MMK-s játékfilmes pályázaton 40 millió forintot nyert produkció a külföldi partnerek részvétele esetén egy átlag magyar játékfilm költségvetését meghaladó keretből gazdálkodhatna.