Agnieszka Holland legutóbbi, Sarlatán című filmjének producereivel és forgatókönyvírójával, Marek Epsteinnel készül filmre vinni a a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb hatású zsenijének életét. A producerek elmondása szerint a mozaikszerűen összeálló film Franz Kafka születésétől fog indulni, de nem áll meg 40 évesen bekövetkező halálánal, hanem előreugrik az időben, és eljut egészen napjaink Prágájába, ahol az író emléke erősebben jelen van, mint valaha.

Holland sem tradicionális életrajzi alkotásként tekint következő filmjére, hanem egyfajta kollázsként, amit Kafka életének és műveinek darabkái alkotnak, hogy jobban megérthessük a zárkózott író személyiségét. "Szertelen, fikcionális doku-dráma lesz, amiben bármi lehetséges – jellemezte a rendező.

Promóciós kép a Kafka című filmhez / Fotó: Marlene Film Production

A fejlesztés alatt álló filmtervet az idei Berlinale Koprodukciós Filmvásárán mutatják be, ahol többek között Fliegauf Bence Bonefever című projektjét is prezentálni fogják. A Kafka forgatása 2023 tavaszán kezdődhet, a bemutatót pedig Kafka halálának 100. évfordulójára, 2024-re időzítik. 

Kafka 1883-ban, németajkú zsidó csalában született Prágában. Életében alig jelentek meg művei, így elkerülte a siker. Nehéz körülmények között, tuberkolózisban halálozott el 1921-ben. Végrendeletében befejezetlen alkotásai, köztük A per megsemmisítését kötötte ki, ám barátja és irodalmi ügynöke, Max Brod nem teljesítette óhaját, így egyedi, szürreális és abszurd stílusát csak ezután ismerhette meg a világ.

Agnieszka Holland Krysztof Zanussi rendezőasszisztenseként kezdte a pályáját, forgatókönyveket írt Andrzej Wajdának, a nyolcvanas években Franciaországba emigrált. Legismertebb filmjei a Megölni egy papot (1988), az Oscar-jelölt Európa, Európa (1990) és a szintén Oscar-jelölt A város alatt (2011). Hosszú pályája során számos országban dolgozott, olyan nagy presztízsű tévésorozatoknak rendezett részeket, mint az amerikai Drót vagy a Kártyavár. Holland 2021 óta az Európai Filmakadémia elnöki posztját is betölti.

Forrás: Cineuropa / Címlapfotó: Agnieszka Holland / Forrás: Dafilms.com