Holland 2014t-ől 2019-ig az EFA ügyvezető elnöke volt. "Kihivásokkal teli időket élünk, minden tapaztalatunkra és képzelőerőnkre szükség lesz ahhoz, hogy megmentsük a független film kreatív erejét és fenntartsuk a közönségünk érdeklődését" - mondta a rendező a megválasztása kapcsán. "Úgy gondolom, fontos szerepe van az EFA-nak, és boldog vagyok, része lehetek ennek a szervezetnek."

Krysztof Zanussi  rendezőasszisztenseként kezdte a pályáját, forgatókönyveket írt Andrzej Wajdának, a nyolcvanas években Franciaországba emigrált. Legismertebb filmjei a Megölni egy papot (1988), az Oscar-jelölt Európa, Európa (1990) és a szintén Oscar-jelölt A város alatt (2011). Hosszú pályája során számos országban dolgozott, olyan nagy presztízsű tévésorozatoknak rendezett részeket, mint az amerikai Drót vagy a Kártyavár. Legutóbbi mozifilmjét, a Sarlatánt ősszel mutatták be a magyar mozik, Csehország idén ezt az alkotást nevezte Oscar-díjra.

 

Agnieszka Holland a Pokot forgatásán

Az Európai Filmakadémiát 1988-ban alapították 13 rendező kezdeményezésére, Ingmar Bergman volt az első elnöke. Mára több mint 3800 tagja van. A szervezet támogatja az európai filmeseket, hidat képez az alkotók és a filmipar között, konferenciákat, mesterkurzusokat, egyéb eseményeket szervez, az Európai Filmdíj átadása a leglátványosabb tevékenysége.

Hat új tagot neveztek ki az EFA igazgatótanácsába, köztük Enyedi Ildikót, aki Közép- és Kelet-Európát fogja képviselni. Testről és lélekről című filmjét 4 kategóriában jelölték Európai Filmdíjra 2017-ben, ebből egyet váltott díjra, Borbély Alexandrát választották meg a legjobb színésznőnek.

borítókép: Agnieszka Holland (PAP/Maciej Kulczyński)