"Olyan katartikus nagy színész, mint Feri, csak nagy jellem lehet" - fogalmazott méltatásában Bacsó Péter, akivel Kállai Ferenc 1969-ben együtt forgatta A tanú című filmet.

A rendező és barát felidézte 60 éves ismeretségüket és szólt arról, hogy Kállai Ferenc a színházakban eljátszotta a világirodalom legjelentősebb szerepeit. "Pelikán Józseffel a XX. század kisemberének archetípusát teremtette meg" - mondta Bacsó Péter.

A 81 éves ünnepelt a díjátadót követően arról beszélt, hogy A tanú című film tanúsága elért ugyan a "hányattatott magyar parlamentbe", de ott eddig "tökéletesen haszontalannak bizonyult"."

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntetett művész, sok feledhetetlen szerep megformálója elmondta: egészségi állapota miatt új szerepekre nem készül az idei évadban, a közönség három budapesti előadásban láthatja őt a színpadon: a Néma revolverek városa, az Orfeusz alászáll és a Sok hűhó semmiért című darabban.

Kállai Ferenc hozzátette: Sándor Pál Noé bárkája című új filmjében játszik egy szerepet, az alkotást a közelgő magyar filmszemlén mutatják be.

A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik "példaadó életművükkel, tiszta erkölcsükkel" megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak. Az eddigi díjazottak között van Konrád György író, Darvas Iván színművész és Koncz Zsuzsa énekes is.