MON-DOC dokumentumfilm-sorozat szezonzáró előadás

MON-DOC (7fő dokumentum) vetítéssorozatának szezonzáró előadását június 1-én 17 órakor tartja a Puskin mozi. Gyarmathy Lívia Kis halak… nagy halak és Kisfaludy András Az Ormánság sankié se… című filmeket tekintheti meg a közönség. Vetítés után a résztvevők ismét megoszthatják véleményüket, benyomásaikat az alkotókkal. A sorozat 2009 Augusztus végén folytatódik, de ősztől az új magyar dokumentumfilmeken kívül, régebbi sikeres magyar dokumentumfilmekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.


Kis halak... nagy halak


Új Jodorowsky-film magyar co-producerrel

Októberben kezdődik Alejandro Jodorowsky új filmje, a King Shot forgatása, amelynek magyar származású producere a párizsi Simon Shandor, a két co-producere pedig David Lynch és az Új Budapest Filmstúdió vezetője, Kántor László lesz – tudatta a Filmtett. Ahogyan a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon az alkotók előrelátóan bejelentették, a „metafizikai spagetti western”-nek titulált film költségvetése mára elérte a 7,4 millió dollárt. A forgatás Spanyolországban zajlik októbertől, többek között olasz közreműködéssel.




Európai filmek seregszemléje Nyíregyházán

Fesztiváldíjas európai filmeket tekinthet meg ingyenes vetítések keretében a nyíregyházi közönség az Európai Filmhéten június elején – tudatta a KultúrPart. A június 2-án kezdődő, ötnapos filmhét megszervezésével az európai kultúra sokszínűségét, valamint az európai filmeknek a hollywoodi produkciókkal szembeni versenyképességét szeretnék a szervezők bemutatni. A program a három évvel ezelőtti sikeres kezdeményezés folytatásaként valósult meg, 2009-ben pedig Magyarország európai uniós csatlakozásának ötödik évfordulója apropóján invitálják a moziba a filmkedvelőket.