A havi osztási vetítések 60 néző felett átlagot hoztak a Mozinet számára, ami a pandémia utáni art mozik kihasználtságához képest különösen jó eredménynek számít. Januártól áprilisig ezért újabb négy film premier előtti vetítéseire és az ezekhez kapcsolódó kísérőprogramokra, beszélgetésekre várja a nézőket. A budapesti Puskin mellett a filmek láthatók lesznek a debreceni és a pécsi Apollóban, a kecskeméti Otthon moziban, a szegedi Belvárosi moziban, a székesfehérvári Barátság moziban, a szentendrei P’Art moziban, a szolnoki Tisza moziban, a szombathelyi és a veszprémi Agorában –, akár hónapokkal az országos mozibemutató előtt.


A Mozinet Filmnapok programját január elején nyitó, nemrégiben Tallinnból díjjal távozó Jövő nyár Kárpáti György Mór második nagyjátékfilmje, amelynek témája, és az elkészítés módja is bepillantást enged a fiatalok gondolkodásába. Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük.

Februárban A vád című, a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában debütált film tesz fel kényelmetlen kérdéseket, a #MeToo mozgalom korszakában két különböző nézőponttal szemléltetve, hogy semmi sem fekete vagy fehér. A mérnöknek készülő Alexandre pár napra hazalátogat Párizsba. Megismerkedik édesanyja új élettársával, és még aznap este bulizni megy a férfi 17 éves lányával, Milával. Reggelre Alexandre élete gyakorlatilag összeomlik: Mila nemi erőszakkal vádolja meg. A két fiatal bíróság előtt meséli el saját emlékei nyomán a történteket, miközben felszínre kerülnek a családjaik különböző világnézetéből és vallásából fakadó ellentétek.

A vád 

A márciusi programban szereplő A csendes lány az év egyik legmeglepőbb rendezői bemutatkozása: Írország Oscar-nevezettje különösen megható, sokrétű és érzékeny film, amely a világ filmfesztiváljain már lenyűgözte a közönségét és megnyerte a legjobb operatőr díját is az Európa Filmdíjon. Tízéves, csendes főszereplője hányattatott körülmények között nő fel. Szüleinek nincs idejük foglalkozni vele, úgy döntenek, hogy a nyári szünet idejére rokonokhoz adják, ahol egy új világ nyílik ki a kislány előtt.

A csendes lány

Áprilisban az azonos című könyv nyomán készült, korábban a Locarnói Filmfesztiválon szereplő Nem kapjátok meg a gyűlöletem érkezik. A film főszereplője, Antoine Leiris elveszítette a feleségét a párizsi Bataclan terrortámadásban. A férfi egyedül maradt másfél éves kisfiával, de ahelyett, hogy magába roskadt volna, egy Facebook-posztban üzent a terroristáknak. Sorai rengeteg erőt adtak a túlélőknek, a gyászolóknak és mindenkinek, aki a saját kultúráját érezte megtámadva. Leiris-t villámgyorsan felkapta a sajtó is, millióknak segített szembenézni a traumával, de közben éppen a saját gyászát nem dolgozta fel. 

Nem kapjátok meg a gyűlöletem

Az energiaválság miatt a kecskeméti, szombathelyi és a szegedi vetítéseket áprilisban tartják meg, a többi helyszínen januártól áprilisig havi egy-egy vetítést szerveznek az adott hónap filmjéből. A részletes program a vetítési időpontokkal hamarosan a Mozinet Filmnapok hivatalos oldalán elérhetővé válik.

Forrás: Mozinet