A történelmi tematikus fesztiválra szinte minden filmes kategóriában érkezhettek nevezések a világ minden tájáról. Így játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, animációs film és kísérleti film kategóriájában mérettetnek meg az alkotók és filmek nemzetközi zsűri előtt. 289 benevezett alkotásból válogatott az előzsűri.

A zsűriben idén a Global Film két vezetője, Daria Trifu és Bruno Pischiutta filmrendező vesznek részt. Mellettük a tavalyi fesztivál egyik győztese, a fiatal Marcel Ruizendaal francia rendező és magyar részről Kovács Claudia operatőr dolgozik a nyertesek kiválasztásán.

A fesztivált április 25-én 13 órakor Dr. Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke nyitja meg. A nyitófilm a Parasztok című lengyel alkotás, amely sajátosan ötvözi a műfaji elemeket. A magyar filmet a dokumentumfilmes mezőnyben a Nikola Tesla - a fény gyermeke, és a Vörös térkép című alkotások képviselik. Játékfilm kategóriában Tóth Barnabás Mesterjátszma című filmje került a legjobbak közé, a magyar vonalat erősíti még Chilton Flóra Még emlékezem című animációs filmje, és a Negyedik dimenzió, amely Pusztai Lőrinc rövidfilmje.

A külföldi alkotások között láthatunk játékfilmet a kenyai szervkereskedelem témájában, megismerhetjük a kazah rendszerváltás hangulatát, táncos elemekkel tarkított filmet láthatunk a trinidad és tobago-i őslakosság kipusztításáról, és a két világháború közötti legendás bolgár bérgyilkos női kommandóról. Az orosz-ukrán háború előzményeit dolgozza fel Sara Reginella fiatal olasz filmrendezőnő alkotása.

A fesztivál állandó vendégei filmművészeti hallgatók. Idén a Színház és Film Egyetem vágó szakos hallgatói és tanáraik, a Színház és Film Intézet csapata, és a budapesti Lumiere Filmakadémia hallgatói és tanárai lesznek jelen.

A filmeket a felújított pápai Petőfi Filmszínházban lehet megtekinteni, az eredményhirdetésre pedig a pápai Esterházy Kastélyban 27-én este kerül sor.

A fesztivált a Nemzeti Filmintézet és Pápa városa támogatja, a fesztiváligazgató Pozsgay Zsolt.