Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2021. január 1. és 2021. december 31. között mutatnak be az adott országban. 

A napokban derült ki, hogy a Szlovák Audiovizuális Alap, a szlovák és ukrán Kulturális Minisztérium, az Eurimages és a Cseh Filmalap támogatásával készült Cenzorka (107 Mothers) című filmet nevezi Szlovákia a legjobb nemzetközi film Oscar-versenyébe, melynek Kerekes Péter a rendezője. Szlovák film eddig nem lett Oscar-jelölt a legjobb nemzetközi film (korábban idegen nyelvű film) kategóriában, csak hat csehszlovák, abból pedig kettő Oscar-díjat is nyert ebben a mezőnyben: 1965-ben a magyar születésű Ján Kadár és Elmar Klos Üzlet a korzón, valamint 1967-ben Jiří Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjei. 

Cenzorka az Ukrajnában lévő Odessza női börtönében játszódik, ahol az elítéltek újszülött gyerekeit is fogságban tartják, és a nők hetente csak kétszer láthatják őket. Ha a gyerekek három éves koráig édesanyjuk nem talál helyet nekik a családban, állami gondozásba kerülnek. A film középpontjában két nő áll: az egyikük a hét év börtönre ítélt Leszja, aki nemrég szülte meg fiát, a másikuk pedig a börtön egyik dolgozója, Irina.

 

A kassai származású Kerekes korábban olyan dokumentumfilmeket készített, melyek tartalmaztak fikciós elemeket és színészek is játszottak bennük, de ez az első, teljes mértékben fikciós nagyjátékfilmje. Ennek ellenére ebben is van egy dokumentarista szál, ugyanis a filmben csak két profi színész szerepel (a főszereplők), a többiek a valóságban is elítéltek, akik saját történetüket játsszák el. A rendező éveket töltött a börtön látogatásával és a lakóival való beszélgetéssel.

A Velencei Filmfesztivál Horizons nevű programjában mutatkozott be a Cenzorka, mely az Orizzonti szekció legjobb forgatókönyvnek járó diját nyerte el. A film társforgatókönyvírója Ivan Ostrochovský volt. A filmet Szlovákiában október 14-től játsszák a mozik, magyar bemutatóról egyelőre nem tudni.

A magyar Oscar-nevezettről is nemrég írtunk: a hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt, akik mintegy 20 idei magyar mozifilm közül választotta ki a Post Mortemet. A Bergendy Péter rendezésében készült horrorfilm világpremierje tavaly ősszel volt a varsói nemzetközi filmfesztiválon, azóta 26 fesztiválra hívták meg, köztük nagy presztízsű horrorfilmes seregszemlékre, a spanyolországi Sitges-be és a londoni FrightFest-re. Összesen eddig 13 díjat nyert.

Forrás: Story Lab