A 8. Friss Húson debütált a forgatókönyvíróként ismert Nagy V. Gergő első rendezése, melyet még 2015-ben Erős áll címmel pitchelt a Friss Hús zsűrijének, akik a legjobb filmtervnek járó Lovas Nándor-díját adták neki. A 18 perces kisfilmben egy elhagyatott rendőrségen minden fiatal rendőr egyetlen üggyel foglalkozik: az öreg ezredes 17 éve eltűnt nője után nyomoznak.

A tavalyi Friss Húson a magyar versenyprogramban mutatták be, akkor ezt írtuk a filmről: „Az ezredes a vörös nőért sír rögtön a nagyszerű címével kitűnik a mezőnyből, és ez csak az egyik pozitívum a sokból, amit el lehet mondani róla. A nyomozós zsarufilmek eszköztárából dolgozik, van benne helyszínelés, fantomkép és szembesítés, és mégis teljesen más hangulatot áraszt, mint amit a zsánerről elvárunk. Az eltűnt barátnőjét kutató, a hiányba belerokkanó rendőrtiszt alakján keresztül a szerelem természetét kutatja, és a felejtés szükségességére kérdez rá. […] Néha olyan Az ezredes a vörös nőért sír, mintha egy hangos könyvet hallgatnék, ábrándozásra hív, és csukott szemmel is követhető a narráció és a párbeszédek sűrűsége miatt. Akkor viszont lemaradnék a szuggesztív, ürességet és reményt felváltva kommunikáló képekről, és a szinte teljesen néma drámai csúcspontról.”

 

2020-ban először osztott díjat a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének zsűrije a Friss Húson, melyet a legjobb magyar kisjátékfilmnek ajánlott fel a Studio Spájz. Az öttagú zsűri – Csoma Sándor, Csuja László, Lichter Péter, Sólyom András és Szász Attila rendezők – Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír című rövidfilmjét választották nyertesnek. Indoklásuk szerint a film „egészen eredeti módon keveri az egymással gyakran ellentétes hangnemeket: az abszurd humort a finom költőiséggel, a nyitott, elliptikus dramaturgiát a titokzatosságba mártott műfajisággal.” A kisfilmet youtube-on lehet megnézni.

Nagy V. Gergő olyan nagyjátékfilmek társforgatókönyvírója, mint a Virágvölgy (r: Csuja László), a Déva (r: Szőcs Petra) és Az Úr hangja (r: Pálfi György), valamint olyan kisfilmek fűződnek a nevéhez, mint a Csoszogj úgy, a Fizetős nap, a Ricsi vagy A kivégzésAz ezredes a vörös nőért sír az első rendezése.