Az alig kétperces kísérleti film az orrfújás viszontagságairól szól, ami egy világjárvány idején igencsak aktuális témának tűnik. A Bagatelle Petri György azonos című versére készült, narrátora Csoma Judit. Az abszurd humorú filmben egyaránt megtalálhatóak a különböző technikával készült, kockánként rajzolt klasszikus 2D-animációk és az archaizált Super 8-as filmfelvételek.

A Friss Hús rövidfilmfesztivált Budapesten, a Toldi moziban, valamint az interneten rendezik meg május 27. és június 2. között. A Bagatelle-t a fesztivál versenyprogramjában vetítik majd, a beválogatott magyar filmek teljes listája itt érhető el.

Bagatelle / forrás: ULab

Csáki László, aki a METU-n is tanít, gyakran adja hallgatóinak egyetemi vizsgamunkaként azt a feladatot, hogy készítsenek versadaptációt animációs film formájában. Ezúttal úgy döntött, hogy saját maga is filmen dolgoz fel egy verset. A rendező a Bagatelle-lel kísérletezte ki azt a hibrid technikát, amit a Kék Pelikan című, jelenleg készülő egész estés animációs filmjében is használ.

A film operatőre, Horváth Árpád – aki a Kék Pelikanon is dolgozik – többek között a Super 8-as betétekért felel. A hangmérnök Érsek Lajos, aki szintén a Kék Pelikan hangcsapatát gazdagítja. A film gyártója az ULab Kft. és a 235 Productions, producerei Felszeghy Ádám, Kázmér Miklós és Juhász Péter.

Látványterv a Kék Pelikanhoz / forrás: Umbrella

"Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni?” A Kék Pelikan a szabadságvágy mindennél erősebb érzését mutatja be, és azt, hogy hogyan érhetjük el kreatívan a céljainkat – igaz történet alapján.

Ez lesz az első egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg, fanyar humorral. A késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulatát akarják megragadni a Kék Pelikanban. A kézzel rajzolt animációs film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül.Az Umbrella gyártásában készülő film elnyerte a 2018-as Inkubátor Program támogatását.

címlapkép: Bagatelle