A BuSho hangulat már múlt hét pénteken beköltözött az Almássy térre, mivel a rendezvény részeként vállalkozó kedvű fiatalok vehettek részt a BuSho és a UPC által közösen szervezett GizmoSho animációs workshopon, és készíthették el életük első animációs rövidfilmjét szakemberek (Csáki László és Pálfi Szabolcs, a MOME oktatói) segítségével. A workshop zsűrijének elnöke Varga Csaba, az animációs film egyik nagymestere, akinek nevéhez olyan rövidfilmek fűződnek, mint A szél és A királyi pár.

Mi rá (is) szavazunk
Egy szavazat

A fesztiválon szereplő 116 versenyfilm a világ minden tájáról érkezett: a magyar moziportál most a magyar versenyzők közül fog szemezgetni néhány sorban.
A fergeteges sikerű Simonyi-Tóth opusz, az Egy szavazat is vetítésre kerül, a nemrégiben Los Angeles-ben vetített La Belle Epoque a beszláni túszdrámával borzolja az idegeket, Novák András történelmi kisfilmje '56 szellemét idézi fel. Zomborácz Virág a vizsgaidőszak gyötrelmeit filmesítette meg A macska szerepe a francia irodalomban című tizennégypercesében, Lehoczky Tamás számára is a macskák jelentették az ihletforrást a Macskásember 2, avagy Ifjú Sherlock, a négylábú nyomozó című munkájában.  Szintén a szemlén láthattuk Mátyássy Áron Mínusz című kisfilmjét, amelyben egy lakótelepi házban kikapcsolják a fűtést. Cantu Benjamin Spark című kisfilmje a tudomány világát fürkészi, Sebő Ferenc Alterego című filmjének fényét Eszenyi Enikő emeli, Szirmai Márton filmjében pedig az SZFE jelenlegi rektora, Ascher Tamás tűnik fel.


Néhány még számunkra is ismeretlen darabot érdeklődve figyelünk majd: Kovács István Előjáték című filmje egy meglepetés köré épül, Szolnok József a Hallo szó etimológiáját vizsgálja kísérleti dokumentumfilmjében. Riedl Katalin vizet kutat animációjában, Miklós Árpád pedig a modern képzőművészet nyomában eredt az animáció segítségével. A Faludi Filmakadémia tematikus rövidfilmfesztiváljának fődíját néhány éve besöprő Vépy Zoltán új alkotással jelentkezett Hétköznapló - Délután címmel. Kifejezetten várjuk kedvenc magyar színészünk, Szabó Simon (Moszkva tér, Zuhanórepülés) rendezését, a Megyünk-et. Fogarasi Gergely termékeny életművéből most az Utóirat és a Körösényi Dániellel közösen rendezett ORA kerül vetítésre. Hajósi Szabó Csillát a Bóbita ihlette meg, Király Tamást viszont a Határvidék és a természet ritmusa, a kísérleti dokumentumfilmjeiről ismert Oláh Lehel is a Természetfilm címet adta fikciós játékfilmjének. Új animációs munkával jelentkezett Igor Lazin, A Kutya és a Nyuszi címmel. 

A fesztivál ideje alatt külön kiemelt anyagok kapnak helyet: a nyitónapon a Kodak diákok részére rendezett reklámfilm versenye lesz látható. Részletek: (www.kodakverseny.hu) Baszk és észt rövidfilmek mellett a társfesztiválok (KAFF, Mediawave), filmes iskolák (MOME) és videómegosztók (Daazo)legjobbjait is megtekinthetjük, valamint az elismert animációs művész, a GizmoSho-n zsűriző Varga Csaba tíz alkotását is műsorra tűzték.

Díjátadó hétfő este az Almássy téren, keddtől indul a Sziget. Mindenkinek jó szórakozást kíván a hétvégére a filmhu stáb.