Makk Károly: Farkasbőrben

A Farkasbőrben munkacím egy három részes tévéfilm-sorozatot takar, amelynek forgatókönyvét Kertész Ákos ötlete nyomán Kertész Ákos, Bereményi Géza és Makk Károly írták. A film cselekménye szerint egy új polgármester érkezik a kisvárosba, aki egy furcsa korrupciós ügybe csöppen, az új repülőtér építése kapcsán. A polgármestert Cserhalmi György, a korrupt alpolgármestert Csányi Sándor, helyettesét pedig Szabó Győző alakítja. A film női főszereplője Nagy-Kálóczy Eszter, a szereplőlistát olyan további impozáns nevek gazdagítják, mint Törőcsik Mari, Fenyő Iván, Mácsai Pál, Für Anikó, Gáti Oszkár, Trill Zsolt és Bán János. A film operatőre Medvigy Gábor, a zenét pedig Szakcsi Lakatos Béla szerzi.

A Neuropa Film Kft. gyártásában készülő háromszor 40 perces sorozat 2009. áprilisában és májusában forgott le Székesfehérvár környékén, valamint a Farkashegyi reptéren. A produkció pénzügyi gondjai – amelyet a visszalépett támogatók idéztek elő - Ozorai András producer-gyártásvezető elmondása szerint az MMKA segítségével megoldódtak, így szeptember közepén sor kerülhet az egy napos pótforgatásra Tatán, amelyen a korrupciós pénzt tartalmazó nejlonzacskó átadását rögzítik majd. A 126 millió forint összköltségvetésű sorozat készítésére összesen 65 millió forintot adott az MMKA, közel 17 millióval támogatta a produkciót a Magyar Televízió, a Kulturális Alap miniszteri keretéből pedig 20 millió forintot különítettek el a sorozat megvalósulásához.

Makk Károly egy forgatáson, néhány évvel ezelőtt

Tervezett bemutató: 2010. Filmszemle

Híradórészlet a forgatásról

Bulvárcikk az Indexen a forgatás viszontagságairól

Rendezői portré a filmtörténet.hu-n

Rózsa János: Minden felnőtt volt eccer gyerek

A jelenleg leginkább Csiribiri címen emlegetett kreatív dokumentumfilm címe a rendező-producer, Rózsa János elmondása szerint még nem végleges, annyi biztos, hogy ez egy Halász Judit turnéfilm lesz gyerekeknek, amelynek alapvető célja, hogy a több évtizede a pályán lévő énekesnő dalait, és rajtuk keresztül a közelmúltbeli és kortárs költészetet megismertesse a közönséggel. A szórakoztató és kultúraközvetítő igénnyel fellépő alkotás az énekesnő koncertjein rögzített bejátszásokra épül, amelyeket rövid klipek, a dalszerzők verseire készült animációk, illetve gyerekekkel felvett mini-interjúk, és az ő előadásukban hallható Halász Judit dalok szinesítik majd.

A Csiribiri az énekesnő fellépésein forgott, több helyszínen, többek közt Budapesten, Győrött, Velencén és Biatorbágyon. Az Objektív Filmstúdió gyártásában készülő alkotás operatőre Ragályi Elemér, másodoperatőre pedig Dobóczi Balázs. A film hozzávetőlegesen 80 millió forintos költségvetéssel készül, ebből az MMKA 30 milliót biztosított a legutóbbi gyártási pályázaton, emellett pedig az EMI és a T-Home támogatja a dokumentumfilm megvalósulását. Rózsa János elmondása szerint a produkció jelenleg financiális problémákkal küzd, de az alkotók reményei szerint októberben mozikba kerül a Halász Judit film.

Halász Judit koncert a Millenárison (Fotó: Farkas Anita)

Tervezett bemutató: 2009. október

Korábbi hír

Interjú a rendezővel az Objektív Filmstúdió honlapján

Interjú Halász Judittal a KultúrParton

Mundruczó Kornél: A Frankenstein terv

Mundruczó Kornélt régóta izgatta a Frankenstein terv alapjául szolgáló mű, Mary Shelley XIX. századi regénye. Az adaptáció első változata egy filmszinopszis volt, ebből írt később színdarabot a rendező, Bíró Yvette közreműködésével, amelyet 2007-től nagy sikerrel játszottak a Bárka Színházban. A színpadi változatból végül forgatókönyv lett, amelynek alapmotívuma, hogy a Frankenstein teremtette szörny itt egy átlagos fiatal fiú képében jelenik meg, aki az intézetből hazatérve szeretné elnyerni családja szeretetét. A kortárs "sötét mese" főszerepében - ahogyan a színpadi változatban is - Frecska Rudolf lesz látható, de a filmben több esetben új szereposztás van: Csíkos Kitty, Monori Lili és maga a rendező, Mundruczó Kornél is látható lesz egy szerepben (információink szerint Rába Rolandtól vette át a rendező szerepét - a szerk.), Derzsi János szerepét pedig Székely B. Miklós játssza.

Mundruczó ezúttal is megszokott stábjával dolgozik, a Proton Cinema gyártásában készülő film operatőre Erdély Mátyás, látványtervezője Ágh Márton, ruhatervezője Breckl János, vágója pedig Jancsó Dávid. A Frankenstein terv egyetlen helyszínen, egy budapesti bérházban játszódik, ahol márciusban már leforgattak egy etapot, a felvételek a rendező reményei szerint 2009. telén folytatódhatnak. A Frankenstein terv producere Petrányi Viktória (Proton Cinema), koproducerei pedig Susanne Marian (Essential Filmproduktion - Németország), Kovács Gábor és Pataki Ági (Filmpartners), Gabriele Kranzelbinder (KGP Produktion-Ausztria) és Sipos Gábor (Laokoon Film). A Frankenstein terv létrejöttét összesen 150 millió forinttal támogatja az MMKA.

Jelenet a Bárka Színház előadásából (Fotó: Erdély Mátyás)

Tervezett bemutató: 2010. ősz

Első hírek a Variety nyomán

Hír a távlati tervekről

Rudolf Péter: Üvegtigris 3.

A kultfilmmé vált Üvegtigris és az Üvegtigris 2. után újabb folytatásra készül az összeszokott csapat. Az Üvegtigris 3. forgatókönyvét – az előző két részhez hasonlóan – Rudolf Péter és Búss Gábor Olivér írta, a filmet pedig Rudolf Péter rendezi. A harmadik rész főbb szerepeiben ezúttal is a megszokott hatosfogat, azaz Rudolf Péter (Lali), Reviczky Gábor (Gaben), Gáspár Sándor (Róka), Szarvas József (Cingár), Horváth Lajos Ottó (Sanyi) és Csuja Imre (Csoki) lesz látható, ám története a rendező elmondása szerint több szálon fut majd, és mozgalmasabb lesz, mint az eddigieké. A film producere, Kovács Gábor „városi őrületként” aposztrofálta a filmet, ám az Üvegtigris 3. sztorijáról csak annyit árult el, hogy különféle bonyodalmaknak köszönhetően a cselekmény egy része a fővárosban játszódik majd.

A tervek szerint az idei évben megkezdődik a forgatás, majd jövő kora tavasszal folytatódik a munka. A Filmpartners produkciójában készülő közönségfilm tervezett költségvetése 250 millió forint, amelynek egy részét az Üvegtigris 2. után kapott normatív támogatás képezi, de további gyártási támogatásra is pályáznak az alkotók az MMKA-hoz, valamint a TV2 és más cégek is támogatják az Üvegtigris 3. megvalósulását.

Visszaköszön a megszokott hatosfogat

Tervezett bemutató: 2010. tele

Az Üvegtigris 2. honlapja

Hír a filmről az Aktívban

Lóth Balázs: Exit

Lóth Balázs első - Exit munkacímű - játékfilmjét készíti elő, amelynek forgatókönyvét Kovács M. András, Inotay Ákos és Maczkó Zoltán jegyzik, a rendező pedig társíróként vesz részt a folyamatban. Az Exit alapsztorija a következő: főszereplőnk egy nap emlékek nélkül ébred fel, egy gyilkosság korona-tanújaként. A sorozatgyilkos legújabb áldozata egy elrabolt nő, akinek tartózkodási helyét egyedül az amnéziás férfi tudja, ezért tudósok kezdik el vizsgálni az agyát, hogy még időben hozzájussanak a kívánt információhoz. A kiszolgáltatott férfi végül a gyilkosság-sorozat első számú gyanúsítottjává válik. A pszichotriller könyve már járt script doctornál, és részt vett a London Film School workshopján.

Ezzel párhuzamosan a Reich Dániel operatőrből, Fülöp Péter gyártásvezetőből, Kertai Gábor vágóból álló stáb január óta dolgozik az Áldozat című kisjátékfilmen, amely amellett, hogy a hangulat, stílus- és zsánerbeli hasonlóságok miatt az Exit teaserének tekinthető, egy önálló tízperces kisfilm lesz. A rövidfilmet nyár elején, öt nap alatt forgatták a BM Kórház lezárt szárnyában, Inotay Ákos főszereplésével. Az Exit előképeként is szolgáló pszicho-krimi őszre készül el, ennek birtokában kívánják véglegesíteni az Exit finanszírozását, amely reményeik szerint jövőre készülhet el.

Koncepciókép az Exit-ből

Tervezett bemutató: 2010. tele

Első hírek a filmtervről

A gyártócég honlapja

Tóth Barnabás: Rózsaszín sajt

Tóth Barnabás számos kisjátékfilm után elkészítette első nagyjátékfilmjét, amely a pikáns Rózsaszín sajt címet kapta. A film forgatókönyvét Tóth Barnabás, Frank Rizzo és Hamvas Dániel jegyzi, az operatőr pedig Przemyslaw Niczyporuk volt. A rendező és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült alkotás egy nagy dumás, szoknyapecér nőgyógyász apuka, Tibor, és 19 éves, visszahúzódó, romantikus alkatú fia, Dani nem éppen felhőtlen viszonyáról szól. A fiát egyedül nevelő apa megpróbálja saját képére formálni őt, aki Franciaországig menekül, a zenész nagybácsihoz.

A közel 115 millió forintos költségvetésű film a Filmart gyártásában készült, 70%-os magyar, 30%-os francia részvétellel, producere Hábermann Jenő, koproducerei Tolmár Tamás és Dominique Garing. A forgatás ez év augusztusában kezdődött, 8 napig dolgozott a stáb a franciaországi Portote-ban, majd 20 napon át forgattak Budapesten. A játékfilm szeptember 10-én kerül moziba, a Mozinet forgalmazásában, Budapesten és ezzel párhuzamosan 15 vidéki városban. A film világpremierje szeptember első hetében lesz a Montreal-i Filmfesztiválon és Vásáron, ahol az alkotók reményei szerint francia forgalmazóra talál majd a Rózsaszín sajt. Tóth Barnabás első filmjét a miskolci Cinefest közönsége is megnézheti szeptemberben, a fesztivál versenyprogramjában.

A nőcsábász apa, az elcsábított nő és a romantikus lelkű fiú

Készül a Rózsaszín sajt

Hír a mozibemutatóról

Részlet a filmből

Interjú a rendezővel a Metropol.hu-n

A Filmart Kft. honlapja

IMDB

Köves Krisztián Károly: Halálkeringő

Jelenleg is forog a Halálkeringő, Köves Krisztián Károly rendezői debütálása, amelynek forgatókönyvírója a szintén elsőfilmes Peet Goodman, alias Szabó István. A Filmpartners gyártásában készülő alkotás a producer, Kovács Gábor elmondása szerint egy kétszemélyes, rendkívül izgalmas krimi-thriller. A producer a cselekmény alaptörténetét osztotta meg a filmhuval, amely szerint egy állapotos rendőrnő és lezüllött, egykori nyomozó apja tíz év után ismét találkoznak. A forgatókönyvíró az Origo kérdésére eképp nyilatkozott a filmről: „A történet, amelyben Columbo lánya a gyilkos”.

Az egyetlen, „szörnyű titkokat rejtő” lakásban játszódó film augusztus 4. és 22. között forog egy épített díszletlakásban, a mogyoródi Astra Filmstúdióban, Red kamerára. A Halálkeringő operatőre Dobóczi Balázs, főszereplői pedig Kern András és Dobó Kata. A játékfilmes viszonylatban meglehetősen alacsony, 60 millió forintos költségvetést az MMKA, a TV2 és a Samsung támogatásával, valamint önerőből teremti elő a Filmpartners.

A szűk stáb a forgatás szünetében

Tervezett bemutató: 2010. január

A rendező honlapja

Hír a rendező terveiről

A Halálkeringő forgatókönyvírójának blogja

A Filmpartners honlapja  
 
Gothár Péter: Részlet

Gothár Péter eddig Törésvonal-ként emlegetett filmterve jelenleg a Részlet munkacímet viseli, mivel a meglévő játékfilm-terv megőrzése mellett, Tóth Krisztina kortárs írónő már megjelent és még ki nem adott novelláiból, illetve az eredeti játékfilm-forgatókönyv egyes elemeinek átdolgozásából tv-film lett, az MMKA és MTV közös pályázatán elnyert támogatás felhasználásával, tévés viszonyokhoz és költségvetéshez igazítva. A tévéfilm cselekményéről Hutlassa Tamás producer egyelőre annyit árult el, hogy nem egyenes vonalvezetésű történetről van szó, két idősíkon játszódik, és fontos szerepet kapnak az álomjelenetek is. "Természetesen megjelennek a filmben a klasszikus dramaturgiai elemek, azaz a szerelem és a dráma, továbbá a Gothár filmekre jellemző finom önirónikus humor, ugyanakkor az egészet átszövi egy izgalmas és furcsa időtlenség" - mondta a producer.

A 24-25 percesre tervezett alkotás július végén, hat nap alatt forgott le Tatárszentgyörgyön és a Tatai tó egyik csatornájánál. Gothár operatőre Maly Róbert, a főbb szerepekben pedig Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Kocsis Ervin és Wéber Kata lesz majd látható.  Az MMKA, a Magyar Televízió és a Café Film Kft. koprodukciójában, a Café Film gyártásában készülő Részlet költségvetése közel 60 millió forint, amelyből 25 millió forintot az MMKA ad, a Magyar Televízió 15 millió forinttal és 10 millió forint értékű kapacitással szállt be a filmbe, a  költségvetés fennmaradó hányadát pedig önerőből finanszírozza a produkció, valamint felhasználják a Filmtörvény által biztosított  20%-os indirekt támogatást is.   

Werkfotó a Részlet forgatásáról

Tervezett bemutató: 2010. Filmszemle

Hír a filmtervről

Rendezői portré a filmtörténet.hu-n

Forgács Péter: Hunky Blues

Forgács Péter legújabb – Az amerikai álom alcímet viselő - dokumentumfilmje a XX. századi magyar emigráció témáját járja körül, 1945-ig bezárólag. „A bevándorlók sorsának krónikáját elmesélve, Forgács a korai amerikai mozi, talált filmek, fényképek és interjúk sokaságát szövi össze egyetlen hatalmas tablóvá. A film leplezetlenül megmutatja a megérkezés, beilleszkedés és asszimiláció nehéz pillanatait, ám azt is, ahogyan ezekből a pillanatokból az utódok boldogsága, és ily módon az amerikai álom beteljesülése fakadt” - olvasható a rendező honlapján.

A Hunky Blues készítése 2007. nyarán kezdődött, az anyaggyűjtés két éven át tartott, különböző amerikai archívumokban, zenéjét Másik János jegyzi. A dokumentumfilm gyártócége a Filmpartners, az alkotás a TV2, az MMKA és az MKB Bank támogatásával készült. A film bemutatója 2009. májusában zajlott két impozáns helyszínen, a washingtoni National Gallery of Artban, valamint a New-York-i MoMa művészeti múzeumban. A hazai közönség 2009. őszén láthatja majd a filmet.

Bevándorlók az amerikai álom küszöbén

Tervezett bemutató: 2009. október 

A rendező honlapja