Keményffy Tamás: Tiltott nyelv

Tavaszi híreink óta nem történt jeletősebb változás Keményffy filmterve kapcsán, a Mázlihoz képest homlokegyenest más irányvonalat képviselő, sprituális film forgatókönyve továbbra is fejlesztés alatt áll. Az írók (Keményffy Tamás-Hegedüs Bálint) azóta még egy draftot készítettek, a kamaradráma-thriller a lélektani dráma felé lépett el. A történet nagy vonalakban persze ugyanaz: egy menekülttábor fásult, életunt őre a 90-es évek elején találkozik egy - jelen állás szerint - azerbajdzsán nővel, aki képes az angyalok nyelvén beszélni. Azért épp azerbajdzsáni, mert az alkotók egy kellően egzotikus, ám az európai kultúrához még épp kötődő nemzet képviselőjét akarták beemelni a történetbe, aki tud pl. oroszul, így többen megérthetik (az őr mondjuk nem). Keményffyék ezen túl jelentkeztek még a meghosszabbított határidejű ScripTeast forgatókönyv-fejlesztő workshop és versenyre is, ami nem csupán maga a fejlesztés miatt hasznos egy forgatókönyv életében, hanem egyben szakmai-professzionális visszajelzés is. Keményffy a forgatókönyv mellett azzal is készül a filmre, hogy helyszíni anyaggyűjtést szervez egy békéscsabai gyűjtőtáborban, ahol a menekültek élnek átmenetileg. A film az Extreme Filmben készül, koprodukcióra, költségvetésre vonatkozó adatok még nincsenek, az MMKA-nál idén júniusban 3,5 millió forintot nyert a produkció forgatókönyv-fejlesztésre.

Keményffy Tamás munkában, a Mázli forgatásán

Első hírek a Tiltott nyelvről

Tervezett bemutató: 2011.

Miklauzic Bence: A Zöld Sárkány gyermekei

Szeptember elején indul az Ébrenjárók-at jegyző Miklauzic Bence új filmje. A 25 napos munkálatok a főváros egyik papírgyárának raktára koncentrálódnak, a díszlet- és látványtervező Hujber Balázs lesz. A történet szerint egy magyar ingatlanügynök és egy kínai árus huzamosabb ideig egy helyen kénytelen tartózkodni, s így barátság alakul ki közöttük. Kamaradráma lesz tehát A Zöld Sárkány gyermekei is, de nem szokványos: kevés dialógussal, hiszen a kínai árus magyartudása szűkös, és az egész papírgyári környezet részt vesz a filmben. A főbb magyar szerepekben Rátóti Zoltánt és Bánfalvi Esztert láthatjuk majd, a kínai szerep kapcsán pedig még folynak a tárgyalások. A forgatás előtti napokban lesz próba is, amely Miklauzicnak is nagy kihívás lesz, hisz rendezőként kulcsfontosságú, hogy megtalálja a közös hangot a kínai karakterrel, elvégre teljesen más közeg, hagyomány áll mögötte. A rendező előzetesen ellátogatott Kínába, és Magyarországon élő kínaiakkal is találkozott - bár a film nem dokumentarista-szocigrafikus ihletettségű lesz, a magyar nézőknek fel kell villantani a itthoni közeget. S hogy a Maruszki Balázs-Miklauzic Bence által írt forgatókönyvben hiteles legyen a kínai figura, Yu Ze Min (színészként láthattuk őt az 1996-os Képzelt kínai-ban is) szakértőként átnézte a szöveget. Az operatőr Vecsernyés János lesz, és az utómunkálati lehetőségektől függ, elkészül-e a 2010-es Filmszemlére. A film 2004-ben 10 milliós, 2009-ben egy 90 millós (gyártási) MMKA-támogatásban részesült, 2007-ben pedig egy 90 milliós értékű 20%-os szándéklevelet kapott.

Kínai hangulat a Kőbányai útonon

Korábbi hír a Zöld sárkányról

Tervezetett bemutató: 2010. Filmszemle.

Hegedűs Péter: My America

Hegedűs Péter Örökség és Nagyapák és forradalmak című filmjével letette névjegyét mint az igényesen, nagyjátékfilmszerűen kidolgozott, előkészített dokumentumfilmek alkotója. Új projektje a világ Amerika-képével foglalkozik, s Hegedűstől egyáltalán nem szokatlan módon egyben személyes szembenézés is: fiatalkorában Amerika jelentette számára azt a helyet, ahonnan rengeteg jó dolog származik, s amellyel szemben áll a szocialista Magyarország valósága. Azóta sok víz lefolyt a Mississippin, és a 2008-as elnökválasztás után az egész világ csodákat vár az új elnöktől. Hogy jelenik meg a világ leghatalmasabb állama, Amerika a világ és önmaga szemében? Hegedűs bejárja a világot, hogy meggyőződjön a világ Amerika-képéről, s célja az is, hogy eljusson az Új Remény szimbólumához, magához Obama elnökhöz. Ez egy hosszú forgatás, a rendező most is épp úton van - épp Ausztráliában jár, de volt Iránban, Kínában, Magyarországon, Kenyában, Amerikában. A film 2010 első felében lesz kész, jelenleg épp a korábbi elnökökkel tervezett találkozók szervezése folyik, illetve Obamáról sem tett még le a rendező. A muszterek a producer Muhi András szerint nagyon ígéretesek, a My America minőségi produkció lesz.

Megváltoztatja a világ Amerika-képét?

Korábbi hír a filmről
Tervezett bemutató: 2010. eleje.

Mészáros Márta: A remény

A rendezőnő idén áprilisban forgatta le a 2004-es Temetetlen halott utáni első nagyjátékfilmjét. A film két huszadik századi női politikus - a magyar szociáldemokrata Kéthly Anna és az izreali munkapárti politikus asszony Golda Meir - párhuzamos, de ellentétes ívelésű életútját és különleges kapcsolatát mutatja be. Míg a hithű Kéthly emigrációba kényszerítve halt meg, Meir tevékenyen részt vett Izrael állam megalapításában, miniszterelnökként megnyerte a hatnapos háborút. Mégsem elsősorban politikai film lesz A remény, hanem egy különleges nyomozás, e két életút és kivételes személyiség bemutatása. Kéthly Annát Eszenyi Enikő alakítja, a további főbb szerepekben pedig Hámori Gabriella, Cserhalmi György, Czinkóczi Zsuzsa, Monori Lili, Máté Gábor, Básti Juli, Kováts Adél, Fekete Ernő és a lengyel Beata Fudalej lesz látható. A filmet a Hunnia filmstúdió gyártja, producere Sándor Pál, a forgatókönyvet a rendezőnő és Pataki Éva írták, Novák Emil fényképezte és Csákány Zsuzsa vágta. 2007-ben 4 milliós, 2008-ban pedig közel 15 millió forintos normatív támogatást kapott az MMKA-tól, ugyanebben az évben pedig a gyártásra egy 97 milliós támogatást.

A két politikusnő: Golda Meir (balra) és Kéthly Anna (jobbra)

Leforgott a film
Tervezett bemutató: 2009 ősz.

Török Ferenc: Isztambul

A 2007-es Overnight utáni nagy, nemzetközi koprodukciós filmjének forgatókönyvével már tavaly elkészült Török Ferenc, aki a szarajevói CineLink-es fejlesztés után már lezárta a könyvvel való foglalatoskodás szakaszát, ám nemrég a Sundance forgatókönyvfejlesztő részlege is érdeklődött a könyv iránt, szerencsés esetben elképzelhető tehát további változás is. Az Isztambul hármas, magyar (Új Budapest Filmstúdió)-holland (Phanta Vision)-német (Mediopolis) koprodukcióban készül, és a Fortissimo lesz a nemzetközi forgalmazója. A hathetes forgatás 2010 legelején indul majd, ebből két hét Isztambulban, a koprodukció furcsaságai miatt pedig az is előfordulhat, hogy Budapesten játszódó jelenetek Kölnben lesznek leforgatva. Jelenleg a stáb és a színészek kiválasztása zajlik. Az önéletrajzi ihletettségű történet szerint egy fiatalabb nő miatt otthagyja feleségét egy férfi, s ezért az asszony összeomlik, majd úgy dönt, elutazik nászútjuk helyszínére, Isztambulba. Itt összeismerkedik egy török férfival, ám ekkor megjelenik a fia, és megpróbálja "észhez téríteni". Felborulnak tehát a szülő-gyermek szerepek, s nem véletlenül fókuszál az anyára a film: az Isztambul Török elmondása szerint feminista film lesz. A film 1-1,5 millió eurós költségvetésből forog, ősszel pályázik az Eurimages-hez, az MMKA-tól 2007-ben 4 milliós támogatást kapott, az idén pedig 60 milliós, 20%-os szándéklevélben részesült.

Az egykori nászút helyszíne, Isztambul

A szarajevói CineLink-es hír
Tervezett bemutató: 2011 eleje

Koltai Róbert: Magic Boys

Koltai Róbert Magic Boys munkacímen készít akció-vígjátékot a nemzetközi filmes porondra, amelynek forgatókönyvét Koltai, Orosz Dénes és Ivo Marloh angol forgatókönyvíró jegyzi. A film alapsztorija szerint  egy amerikai rosszfiú nagy értékű üzleti csalásra adja a fejét, és az ügybe véletlenül belekeveredik két szerencsétlen magyar gyári munkás, akik hamarosan egy angliai chippandale showban találják magukat. A magyar színészgárdában vezető szerepet kap majd Szabó Győző, Pindroch Csaba, Hujber Ferenc és maga a rendező, de külföldi stábtagokban sem lesz hiány: Michael Madsen (Tarantino kedvenc színésze) és Adrian Paul (a televízió hegylakója) mellett újabb hírességgel bővült a szereplőgárda, a női főszerepet ugyanis az amerikai RnB énekesnő, Jamelia (Superstar) alakítja majd. A forgatás augusztus 24-én kezdődik Szegeden, majd Budapesten folytatódik, de a hét hetesre tervezett forgatási időszak szerves részét képezi a londoni kiruccanás is. A film producere P. Koltai Gábor (Wyvern Images Kft.) és Abi Sirokh (Sirokh Fenn Ltd.), executive producerei pedig Füredi Zoltán (21'st Century DreamQuest Films Ltd.) és Szekeres Dénes (Tivoli Filmprodukció Kft.). A 25%-ban külföldi koprodukcióban készülő Koltai-film tervezett összköltségvetése 600 millió forint, amelynek magyar hányadába az MMKA összesen 40 millió forintos visszatérítendő támogatással és 42 millió forintos normatív támogatással vesz részt, valamint támogatja a produkciót Szeged Város Önkormányzata is.

A film első sajtótájékoztatóján készült fotó 

Első hírek
Jamelia - Superstar videoklip
Interjú Madsennel az Origon
Tervezett bemutató: 2010. ősz

Dyga Zsombor: Utolér

Dyga Zsombor duplázik a készülő filmek összeállításban, míg a low budget Köntörfalak már dobozban van, a normál költségvetésű Utolér forgatása októberben indul, az MMK 40 millió forint szelektív, 20 millió forint visszatérítendő, és 20 millió forint koprodukciós támogatásban részesítette a thrillert. Az Utolér a Tóth Péter Miklós nevével fémjelzett Európa Film gyártásában készül, akihez Kepes András Világfalu című műsora, ill. Incze Ágnes Randevú és Bergendy Péter Állítsátok meg Terézanyut! című filmje is köthető. Az Utolér már megkezdte nemzetközi karrierjét is: a ScripTeast és az éQuinoxe workshopokban a Hook és A keselyű három napja íróinak vezetésével fejlesztett filmtervet beválogatták a Connecting Cottbus és a Baltic Event nevű koprodukciós fórumra is. A sötét hangulatú thriller két óra történetét követi nyomon három szálon, egy rideg kelet-európai külvárosban. Egy pincérnő rájön, hogy gyermeke edzője pedofil gyermekrabló. Egy mentőorvos szemben találja magát kisfia gyilkosával. Egy veterán gyorskorcsolyázónőt megzsarol egy haldokló öregember. A három történetet párhuzamosan váltogatva, valós időben követjük nyomon, míg végül fény derül az emberi drámák közti megdöbbentő kapcsolatra. A film szereplői még alakulóban vannak, végleges szerződések híján konkrét nevekkel a produkció még nem tudott szolgálni, jelenleg is folyik a casting. Az alkotók a Dyga körül megszokott csapatból kerülnek ki: a forgatókönyvet Lovas Balázs írta, az operatőr Marosi Gábor lesz, a filmet Czakó Judit vágja majd, és Hujber Balázs tervezi a film látványvilágát.

Lovas Balázs és Dyga Zsombor Hamburgban ötletelnek 

Hír a Cottbus-i részvételről  
IMDB
Tervezett bemutató: 2011.

Elek Judit: Visszatérés / Retrace

A személyes hangvételű, több idősíkon futó történet egy Svédországban élő, magyar származású székelyföldi asszonyról szól, aki a Ceauşescu-diktatúra idején tér vissza szülőföldjére, ahonnan a holokauszt idején menekült el. A forgatókönyvet Elek Judit és Berger László írta, Mészöly Miklós Szárnyas lovak és Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című művei nyomán. A film operatőre Berger László, a főszerepet Kathleen Gati magyar származású kanadai-amerikai színésznő játssza, de fontos szerepet kap a filmben Philip Zanden svéd színész és Sarah Clark kanadai színésznő is. A svéd-magyar-román koprodukcióban készülő film forgatása július közepén kezdődött Göteborgban, jelenleg Erdélyben dolgozik a stáb, a tervek szerint egészen októberig tartanak majd a munkálatok. A Visszatérés tervezett költségvetése 1,7 millió euró, ebből 220 ezret az Eurimages biztosít, az MMKA pedig több pályázaton összesen 74,5 millió forinttal támogatja az alkotást. Elek Judit nemcsak rendezőként és forgatókönyvíróként, de producerként is jegyzi a tizenhét éve dédelgetett filmtervet, a Danielfilm Studio képviseletében, koproducerként az Artis Film Romania és a Sweden's Illusion Film vesz részt a projektben, de a Göteborg regionális filmalap is támogatja az alkotást.

Elek Judit 2006-os filmje: A hét nyolcadik napja

A filmterv első részletei
Háromszéki forgatási riport

Tervezett bemutató: 2010. ősz

Hatvani Balázs: Sorsvonalak / Thelomeris

Az első magyar science fictionként beharangozott Sorsvonalak közel három éve készül, a Trickorn Productions gyártásában, az elsőfilmes Hatvani Balázs rendezésében. A film egy fiktív városban, Thelomeris-ben játszódik, főszereplője egy rendkívül kemény és befolyásos férfi, egy hatalmas óragyár tulajdonosa (Dörner György), aki egyedül feleségét (Bárd Noémi Polli) engedi magához közel. A nőnél azonban halálos betegséget diagnosztizálnak, így férjének szembesülnie kell azzal, hogy a sors szeszélyei felett nincs uralma. Azonban egy titokzatos idegen talán mégis lehetőséget ad a jövő átírására. A '80-as évekbeli amerikai tudományos-fantasztikus filmek képi világát megidézni kívánó Sorsvonalak operatőrei Mester Ákos és Végh Vozó Zoltán voltak, a film első változatát HD-technikára forgatták egy lezárt hőerőműben és green-box stúdiókban, majd Red kamerára újraforgatták az egész anyagot, hogy a világpiacon is megállja helyét a film képminősége. A 80%-ban digitálisan módosított képsorok CGI modellezésén folyamatosan dolgoznak a cég saját utómunka stúdiójában. A produkció állami támogatás nélkül készül, a film költségvetését részben saját erőből, részben szponzori pénzekből teremtik elő – többek közt a pénzszerzési nehézségek miatt nem került sor a 2008. végére tervezett bemutatóra. Az alkotók elmondása szerint már megvan a Sorsvonalak hazai forgalmazója, illetve több külföldi fesztivál és szakmai fórum érdeklődött a produkció iránt, ám egyelőre sem ennek részleteiről, sem a film költségvetéséről nem kívánnak nyilatkozni.

Jelenetfotó a Sorsvonalak-ból

Első hírek 2007-ből
2008-as rövidhír
A film honlapja
IMDB
Sorsvonalak blog
Tervezett bemutató: 2010. eleje