Magyar filmek arattak sikert a 30. alkalommal megrendezett trieszti filmfesztiválon. A tegnap esti díjátadón Kis Hajni Last Call című SZFE diplomafilmjéért elnyerte a legjobb rövidfilm díját, melyről a trieszti közönség döntött. A Last Call nemzetközi premierje 2018 nyarán volt a szarajevói fesztiválon, ahol megnyerte a legjobb vizsgafilm díját. A lengyelországi Lublinból a fődíjat hozta el, míg a franciaországi Villeurbanne fesztiválján a film főszereplőjének, Zsurzs Katinak a legjobb színésznő díját ítélte a zsűri.

A Last Call a Magyr Nemzeti Filmalap támogatásával készült az SZFE és a Cinema-Film (producer: Garami Gábor) gyártásában, a Proton Cinema (Berkes Juli) és a Filmfabriq (Osváth Gábor) koprodukciójában.

Milorad Krstic egyedi látványvilágú akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő a Sky Arte televízió különdíjával gazdagodott Triesztben, és könnyen lehet, hogy februárban újabb díjakról számolhatunk majd be. A 20 ország újságíróiból, bloggereiből és sajtófotósaiból álló nemzetközi szervezet, az International Press Academy Satellite-díjra jelölte a magyar filmet. Az egyik legrangosabb szakmai díjra, az Annie Awards-ra is esélyes a produkció, a legjobb független film és a legjobb vágás kategóriában jelölték. A díjátadókra februárban kerül sor.

Ruben Brandt, a gyűjtő (fotó: Mozinet)

A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát megidézve vezeti be a nézőt a művészet rejtett dimenzióiba. Az animációs film világpremierje a locarnói filmfesztivál egyedülálló szabadtéri vetítésén, a 8000 férőhelyes Piazza Grandén volt augusztusban. Azóta megnyerte a bukaresti animációs filmfesztivált, majd a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elhozta a sevillai filmfesztiválról.

A Ruben Brandt, a gyűjtő zenéjét Cári Tibor szerezte, a produceri munkát Miskolczi Péter, Roczkov Radmila, Roczkov Hermina és Kurdy-Fehér János végezte. A filmet november 7. óta játsszák a hazai mozik a Mozinet forgalmazásában, eddig mintegy 40 ezren váltottak rá jegyet.

borítókép: Zsurzs Kati a Last Call-ban