Október 12. és 21. között rendezik meg idén az A kategóriás varsói filmfesztivált. Korábban beszámoltunk róla, itt fog bemutatkozni Ujj Mészáros Károly második nagyjátékfilmje, az X - A rendszerből törölve, most pedig arról adhatunk hírt, hogy további magyar versenyzőkkel bővült a program, ugyanis két rendkívüli kisfilm is meghívást kapott a fesztiválra. 

A 11 és fél perces Párnaarc Vácz Péter (Nyuszi és Őz) első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített az ismeretlen szobalánynak. Az erdélyi Filmtett Workshopon készült kisfilm főszerepeit Derzsi Dezső és Sándor Anna alakítják. A kisfilm premierje a budapesti Friss Húson volt áprilisban, itt különdíjat is nyert a kreatív történetmesélésért, majd a Pázmány filmfesztiválon és a Hét Domb filmfesztiválon is díjazták. Nemzetközi bemutatkozása Varsóban lesz. 

Papp Károly Kása: Helix

A Helix című animáció Papp Károly Kása rendező és animátor egyedi, stop motion technikával készített műve az emberi kapcsolatok dinamikájáról. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették. A közel öt és fél perces animáció az Umbrella Kreatív Műhely gyártásában készült 2018-ban. 

Rendezője, Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként is dolgozott. Jelenleg a MOME vendégoktatója. Korábban olyan nagy sikerű animációs filmeken dolgozott, mint például a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas.