A rangos Varsói Filmfesztiválról l utoljára 2012-ben vitt haza díjat magyar alkotás, akkor Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című munkájának ítélték az Elsőfilmes verseny fődíját. 2008-ban Gigor Attila A nyomozó című filmje nyerte a FIPRESCI-díjat, 2004-ben pedig Antal Nimród Kontrollja kapott Közönségdíjat. A Varsó Nemzetközi Filmfesztivállal egy időben, a tengerentúlon is bemutatkozik az X – A rendszerből törölve. Az 1964-ben, Michael Kutza kezdeményezésére alapított Chicago Nemzetközi Filmfesztivál Észak-Amerika legrégebbi filmes eseménye, itt a nagyvilág filmművészetének javából válogató „World Cinema” programban vetítik majd Ujj Mészáros Károly filmjét. 

Jelenetkép a filmből (fotó: Intercom / Pintér Leo)

A Liza, a rókatündér 55 fesztiválon, 36 díjat nyert, de egyik sem volt A-kategóriás. Ezért különösen örülök annak, hogy Varsóba versenybe hívták az X-et. A Lizát nagyon szerette az amerikai közönség, és a kontinensen sok fesztiválra meghívták, remélem, az X-re is jól reagálnak majd. Remélem, ezek a meghívások a magyar nézőket megerősítik abban, hogy olyan moziélményt fog nyújtani az X, amit az előzetes alapján elvárnak, és amilyet magyar filmtől talán még nem kaptak.” – nyilatkozta a rendező.

Az X – A rendszerből törölve főszereplői Balsai Móni, Schmied Zoltán és Bede-Fazekas Szabolcs, de fontos szerepekben tűnik fel Molnár Áron, Olasz Renátó, Fekete Ernő, Szabó Győző, Básti Juli, Szirtes Ági és Schneider Zoltán is, Kulka János pedig betegsége után ebben az alkotásban lesz először látható a filmvásznon. A fil forgatókönyvet Hegedűs Bálint és Ujj Mészáros Károly írta, az operatőr Szecsanov Martin. Producerei Muhi András és Ferenczy Gábor. A Nemzeti Filmalap támogatásával készült thriller a Focusfox Stúdió gyártásában november 1-jén, az Intercom forgalmazásában kerül a hazai mozikba.

Borítókép forrása: Intercom / Fotó: Pintér Leo