Az orosz főváros neves művész mozijában, a 35 milliméter nevű filmszínházban zajló rendezvényen az európai országokból és az Egyesült Államokból származó, a legfontosabb nemzetközi fesztiválokon szerepelt és díjakat elnyert alkotásokat vetítik. A programba bekerült Bucsi Réka Symphony no. 42 című animációs rövidfilmje és Felvidéki Miklós Fly me to the Moon című animációja is.

A Kinematic Shorts szervezői és a Magyar Nemzeti Filmalap közösen választották ki a két magyar filmet. Az orosz filmfesztivál honlapján olvasható méltatás szerint ezek az alkotások "remekül érzékeltetik a magyar animáció színvonalát".

Bucsi Réka tavaly készült diplomafilmjét a januári berlini filmfesztiválon is vetítették. Az alkotás kiérdemelte márciusban Budapesten a Friss Hús 2.0 című rövidfilmfesztivál fődíját. A Kinematic Shorts fesztivál honlapján így méltatják a Symphony no. 42 animációs filmet: "47 vázlat a bolygó és lakói életéről. 47 mód a művész szemével nézni a világot és sok újat felfedezni".

Felvidéki Miklós, a Magyar Képregény Akadémia tagja, képregényrajzoló, író Fly me to the Moon című, ugyancsak 2013-ban készült animációját a fesztivál honlapja így mutatja be: "Az első Holdra szállás alternatív története". A film tavaly a Kiskakas Animációs Filmnapokon és Bangkokban, a Nemzetközi Diákfilm Fesztiválon részesült elismerésben.

A Kinematic Shorts fesztivál filmjei Moszkván túl Oroszország 20 nagyvárosába is eljutottak: Szentpétervártól a szibériai Cseljabinszkig. A fesztivált negyedik éve rendezik meg Oroszországban.

(forrás: MTI)