A közlemény szerint a 14 és 24 év közötti magyar diákok vagy diákokból álló alkotócsoportok "Veszélyek az online térben!" tematikában műfaji megkötés nélküli, 2022. január 1. után készült filmmel nevezhetnek. A nevezési űrlap augusztus 20-ig a cinefest.hu weboldalon, a nevezés fül alatt érhető el.

A bármely technikával - legyen az például kamera, mobiltelefon vagy táblagép - forgatott pályaművek terjedelme 00.30 - 03.00 perc lehet, és célja, hogy bemutassa a gyermekek és fiatalok hétköznapi médiahasználatával kapcsolatos veszélyes vagy ártalmas jelenségeket, helyzeteket, tendenciákat, valamint az ehhez kapcsolódó felhasználó szokásokat és attitűdöket, és a jelenség mögötti okokat - ismertették.

A CineFest szakmai, külön zsűrije által a legjobbaknak talált filmek alkotói pénzdíjban részesülnek: a fődíjas film 250 ezer, a második helyezett 150 ezer, míg a harmadik 100 ezer forintot kap. A díjazottakat szeptember 14-én, a fesztivál zárógáláján hirdetik ki.

A részletes pályázati kiírás, valamint a nevezés a fesztivál oldalán érhető el

A közleményben kitértek arra is, hogy a több mint két évtizedes múlttal rendelkező CineFest az indulásakor elsősorban a fiatal filmeseknek próbált bemutatkozási lehetőséget kínálni. Idén a fesztivál résztvevői három moziteremben és négy kategóriában (Nagyjátékfilm, CineDocs, Kitekintő és CineNewWave) nézhetik meg a filmeket.

A miskolci 20. - jubileumi - CineFest szeptember 6-án kezdődik, idén is az év legjobb, legizgalmasabb premierjeivel, sztárvendégekkel, szakmai programokkal, könyvbemutatókkal és bulikkal.