"1945-ben nagyon rossz volt a szovjet hadsereg híre Magyarországon. Illés Béla szovjet őrnagyi rangban lévő magyar írót bízták meg azzal, találjon egy hőst a múltból, aki összekötné a magyarokat az oroszokkal. Mivel egy ilyet sem talált, megalkotta Alekszej Guszev fiktív alakját, aki szembeszállt a cárral és a magyarok oldalán harcolt 1848-49-ben" - mondta el Köbli Norbert a tervezett tévéfilm alaptörténetéről.

Hozzátette: Illés Béla szétkürtölte a történetet a magyar sajtóban, amit még Illyés Gyula is átvett, az akkori rezsim pedig örömmel karolta fel. Guszev a történelmünk (és a korabeli történelemkönyvek) részévé vált, gyárat, lakótelepet, utcát neveztek el róla.

Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró az elmúlt években többek között a Szabadság - Különjárat, A berni követ, vagy a tavaly bemutatott Félvilág szkriptjét jegyezte. Utóbbi munkája egyébként a televíziós premier sikerét követően moziforgalmazásba is került, a 2. Magyar Filmhéten pedig a Legjobb forgatókönyvíró díját hozta el Köblinek.

 

A Félvilág teasere. A film redezője Szász Attila

Az egyelőre cím nélküli történelmi filmet az idén novemberben forgatják Fazekas Péter rendezésében. A színészek castingja jelenleg is folyik, a producer Lajos Tamás. A közmédia jövő ősszel tűzi műsorára az elkészült tévéfilmet. A Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatán júniusban a fenti terv mellett négy új tévéfilm kapott támogatást, összesen 600 millió forintot.

Forrás: MTI. A címlapfotón Köbli Norbert az idei Friss Hús Fesztiválon (Fotó: Pozsonyi Janka).