A legjobb női mellékszereplő Csákányi Eszter lett az Utóéletért, a férfiaknál pedig Kulka János a Félvilágért. "Csákányi Eszter és Gyabronka József groteszk, komikus kettősét egyszerűen nem lehetett nem szeretni" - írtuk kritikánkban az Utóéletről. A Liza, a rókatündér egyaránt bezsebelte a legjobb smink-, fodrász- és maszkmesternek (Horváth Csilla, Rácz Erzsébet, Kapás Nóra) és a legjobb díszlet/látvány/jelmezért (Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya) járó elismerést is. A film látványvilágát így dicsértük recenziónkban: "Ami miatt sokáig emlékezni fogunk Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmjére, az a kockára kitalált és megtervezett, motívumgazdag látványvilág, amelynek egyes kiragadott poszterképei szinte beleégnek a retinába. A rendező és csapata egy elképzelt, hetvenes évekbeli, kvázi kapitalista Budapestre álmodta meg a Lizát".

A Liza vágója, Czakó Judit szintén díjat nyert, ahogy zeneszerzői, Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel is. Mi a képi világ mellett a Liza zenéjét is nagyra értékeltük: "Hujber Balázs designjának, a kellékesek és vizuális trükkmesterek munkájának köszönhetően a néző is elvarázsolódik és belefeledkezik a mesébe. Ebben persze nagy szerepe van a frenetikus soundtracknek is, mely Csengery Dániel és Tövisházi Ambrus munkája – utóbbi a filmben felcsendülő hatvanas évekbelire hangszerelt japán dalokat írta és énekelte fel."  A legjobb hangmesternek járó Magyar Filmdíjat pedig Balázs Gábor kapta a Swing című filmért.

A műfaji kategóriákban a legjobb ismeretterjesztő filmnek járó kitüntetést a Vad Kunság- A Puszta rejtett élete kapta (rendező: Mosonyi Szabolcs), a legjobb animációs film pedig a Kojot és a szikla, a rendező Gauder Áron, interjúnk itt olvasható. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Kovács István rendezése, a Betonzaj érdemelte ki.  A dokumentumfilmes díjat Hörcher Gábor viszi haza a Drifterért, a legjobb tv-játékfilmnek járót pedig Szász Attila rendező a Félvilágért. 

(fotó: MTI)

A legjobb operatőr Magyar Filmdíja Nagy Andrásé, a forgatókönyv kategóriájában pedig Köbli Norbertet ismerték el, mindketten a Félvilággal nyertek. A Veszetteknek is díjra váltott egy jelölést ifj. Vidnyánszky Attila, a legjobb női főszereplőnek, a legjobb rendezésért és a legjobb nagyjátékfilmért járót pedig Balsai Móni, Ujj Mészáros Károly és a Liza, a rókatündér kapták. "Balsai Móni tökéletesen hozza a szende naivát, aki akaratán kívül válik pusztító démonná", és "akinek elég egy-egy szemvillanás ahhoz, hogy a lábai előtt heverjen a fél főváros" - írtuk a film bemutatója idején. Ujj Mészáros Károly rendezéséről pedig így foglaltuk össze a véleményünket: "Azt kevesen vitathatják, hogy az egyik legjobban várt magyar filmből kétségtelenül az idei év egyik legszerethetőbbje lett." 

Ez a film hozta el a legtöbb, összesen hét díjat, a legjobb smink-, fodrász- és maszkmester kategória díját Horváth Csilla, Rácz Erzsébet és Kapás Nóra vehették át, a legjobb díszlet/látvány/jelmez kategóriában Hujber Balázs és Bárdosi Ibolya győzedelmeskedett, a legjobb vágónak járó Magyar Filmdíjat Czakó Judit kapta, a legjobb zeneszerzőnek Tövisházi Ambrus és Csengery Dániel bizonyult.

Az este másik nagy győztese Szász Attila alkotása, a Félvilág lett, összesen négy díjjal: a legjobb TV-játékfilm, a legjobb operatőr, a legjobb forgatókönyv díja mellett, legjobb férfi mellékszereplőnek Kulka Jánost választotta az Akadémia. Különdíjat kapott a versenyen kívül, nyitófilmként vetített, Oscar-díjas Saul fia, amit rendezője, Nemes Jeles László vett át Rófusz Ferenctől és Mészáros Mártától.

 

(fotó: MTI)

Íme a díjazottak listája:

 

Legjobb női mellékszereplő

Csákányi Eszter / Utóélet - Nagyjátékfilm

 

Legjobb férfi mellékszereplő

Kulka János / Félvilág - Tv-játékfilm

 

Legjobb smink-, fodrász- és maszkmester

Horváth Csilla, Rácz Erzsébet, Kapás Nóra / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm

 

Legjobb díszlet/látvány/jelmez

Hujber Balázs, Bárdosi Ibolya / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm

 

Legjobb zeneszerző

Tövisházi Ambrus, Csengery Dániel / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm

 

Legjobb operatőr

Nagy András / Félvilág - Tv-játékfilm

 

Legjobb vágó

 Czakó Judit / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm

 

Legjobb hangmester

Balázs Gábor / Swing - Nagyjátékfilm

 

Legjobb tv-játékfilm

Félvilág, rendező: Szász Attila, producer(ek): Lajos Tamás, Mink Tamás

 

Legjobb dokumentumfilm

Drifter, rendező: Hörcher Gábor

 

Legjobb ismeretterjesztő film

Vad Kunság- A Puszta rejtett élete, rendező: Mosonyi Szabolcs

 

Legjobb kisjátékfilm

Betonzaj, rendező: Kovács István

 

Legjobb animációs film

Kojot és a szikla, rendező: Gauder Áron

 

Legjobb forgatókönyvíró

Köbli Norbert / Félvilág - Tv-játékfilm

 

Legjobb női főszereplő

Balsai Móni / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm

 

Legjobb férfi főszereplő

ifj. Vidnyánszky Attila / Veszettek - Nagyjátékfilm

 

Legjobb rendező

Ujj Mészáros Károly / Liza, a rókatündér - Nagyjátékfilm

 

Legjobb nagyjátékfilm

Liza, a rókatündér, rendező: Ujj Mészáros Károly, producer(ek): Major István