A hagyományok témája köré szerveződik a rendezvénysorozat első eseménye a csopaki Plul Malomban. A délutántól kezdődő program középpontjában ezúttal is egy filmvetítés áll: a Kojot négy lelke című magyar animációs film az indián teremtéstörténetet meséli el. A vetítés után a rendező, Gauder Áron és Cseh András mesélnek a film kulisszatitkairól, valamint azokról a Cseh Tamás által alapított bakonyi indián közösség hagyományairól. Az este tábortűzzel zárul, ahol felcsendülnek az autentikus indián dalok is. Délután a Middlemist Red és a MORDÁI zenekar frontembere, Nóvé Soma rendhagyó akusztikus koncertjén kedvenc népdalait játssza el.

A Nyócker! rendezőjének legújabb filmje az univerzum teremtését övező indián mítoszokon keresztül vet fel olyan egyetemes kérdéseket, mint hogy mit tehetünk azért, hogy harmóniában éljünk a környezettel és hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön. A Kojot négy lelke társ-forgatókönyvírója Bereményi Géza volt. A film a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján Annecyben indul a fődíjért, hiszen beválogatták a szemle versenyprogramjába.

Kojot négy lelke

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egyetlen hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja Plul Malom kertjét. A Pont Csopak megálmodói Balogh Rita a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója, valamint dokumentumfilmes producer és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer hisznek abban, hogy a programok kontextusba helyezve érik el a közönségüket.

A Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: művészet, jövő, és az emberi psziché is szerepel a témák között. A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett Magyarországi premierek is szerepeljenek a programban.

A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. Az eseményt a Nemzeti Filmintézet támogatja.

2023. május 27. (szombat) PROGRAM:

16:00 Kapunyitás+ vezetett túra a 700 éves csopaki malomban
16:30 Workshop: indián íjászat gyerekeknek
17:30 Nóvé Soma Akusztik népdalok koncert
20:30 Filmvetítés: Kojot négy lelke (magyar animációs film)
Utána beszélgetés: Gauder Áron filmrendező és Cseh András, „A csillagokkal táncoló
Kojot” illusztrátora
Késő este: indiándalok a tábortűz körül

Forrás: Pont Csopak / Címlapkép: Kojot négy lelke